Zoek op kunstenaar
Sluit

publicaties

persbericht

Witte Piet ontdekt op kunstwerk uit 1930

14 november 2014

Het Sinterklaasjournaal liet gisteren voor het eerst Witte Pieten zien. Maar vijfentachtig jaar geleden maakte kunstenaar Piet van der Hem zijn debuut. In een advertentieontwerp voor PTT Post staat de Goedheiligman op het dak met… een Witte Piet! Dat ontdekte Simonis & Buunk in Ede, die het werk recent aankocht ‘voor het goede doel’.

Op de tekening, vervaardigd in Oost-Indische inkt en krijt, krijgt Sinterklaas op het dak een pakje aangereikt van Piet. De postorganisatie vraagt de kijker rekening te houden met de oude baas en begeleidt het beeld met de tekst: ‘Maak het de post gemakkelijk en maak het den Sint gemakkelijk!’

Nu Nederland in de ban is van de Pietendiscussie viel de wit (geschminkte) Piet direct op. Het gezicht is uitgespaard en contrasteert zo met de nachtelijk zwarte achtergrond. Net als Jan Sluijters was Piet van der Hem, naast schilder van het mondaine begin 20e-eeuwse leven, als illustrator en (politiek) tekenaar werkzaam voor tijdschriften als De Haagsche Post en andere opdrachtgevers, waaronder PTT Post. Simonis & Buunk verwierf het kunstwerk op een privé-veiling van een particuliere verzamelaar. Een deel van zijn collectie werd geveild onder vrienden voor het goede doel.

Afbeeldingen