Zoek op kunstenaar
Sluit

publicaties

persberichten

Wintersalon 2008

14 november 2008

Van A tot Z. Reünie van de Grote Meesters.

Zo heet de Wintersalon van Simonis & Buunk, die van donderdag 4 tot en met zaterdag
20 december 2008 gehouden zal worden in de Notaris Fischerstraat in Ede. Een omvangrijke en door zijn diversiteit en kwaliteit verrassende verkoopexpositie van werk van voornamelijk Hollandse meesters uit de periode 1782-1984.

De Wintersalon omvat meer dan 600 schilderijen, aquarellen, tekeningen en beelden, overzichtelijk gepresenteerd op vier locaties. De Romantische en Haagse School en aanverwant werk is te zien in de Salons van de Negentiende eeuw en werk van 20e-eeuwse kunstenaars hangt in de Galerij van de Twintigste. In het Fischerhuis voornamelijk impressionisten en pointillisten. Voor het eerst hier ook mooie, zwierige genrevoorstellingen van een aantal Belgische en Franse schilders die in de Belle Epoque en de vroege 20e eeuw in Parijs woonden en werkten. In de tuin achter het Fischerhuis vindt de bezoeker onze tuinbeelden.

In twee benedenzalen van het Fischerhuis is een mini-expositie ingericht met werk van
Toon Kelder (1894-1973). In de jaren twintig begonnen als stillevenschilder legde Kelder zich geleidelijk aan steeds meer toe op het schilderen van bloemen en figuren in expressieve kleuren. In de jaren dertig tot omstreeks 1945 maakte hij dromerige ideaalbeelden van mythische figuren en veel naakten, subtiel gestileerd en geschilderd in zachte, wazige pasteltinten. Talloze solo- en groepstentoonstellingen en goede kritieken getuigen in deze jaren van zijn succes. In 1948 gooide de schilder echter rigoureus het roer om en koos hij voor volledige abstractie.

ABC van S&B

Is de naam van de lijvige catalogus die de tentoonstelling begeleidt (272 pagina’s) en waarin al het getoonde werk in kleur staat afgebeeld. Niet ingedeeld in stromingen maar op alfabet, met steekwoorden van A tot en met Z en met 28 mini-thema’s in de vorm van teksten geplaatst tussen de afbeeldingen. Waarbij onder de W: Wintersalon.

Afbeeldingen