Zoek op kunstenaar
Sluit

publicaties

persberichten

Wegens succes geprolongeerd: Wintercircus Sarrasani in Ede

8 januari 2015

EDE – Het volledig in miniatuur nagebouwde circus Sarrasani laat zijn tenten en wagens nog even staan aan de Notaris Fischerstraat.

Sinds 19 december 2014 staat het miniatuurcircus opgesteld bij Simonis & Buunk in Ede. In goed gezelschap van 20 oude circusschilderijen van Nederlandse en buitenlandse kunstenaars en van Hollandse winters en ijsgezichten door over-over-opa Andreas Schelfhout (1787-1870) en tijdgenoten. Ook hangen er werken van de beroemde modernist Lodewijk Schelfhout, de vader van degene die het miniatuurcircus in de jaren dertig van de vorige eeuw bouwde: Bob Schelfhout (1916-1999).

Succes

Dat het circus jong en oud intrigeert bleek. Voor de rondleiding die elke middag plaatsvond was veel animo, evenals voor de speciaal ontwikkelde kinderquiz. Met ‘circusdirecteur’ Andreas Schelfhout is overleg gepleegd en besloten dat het circus twee weken langer, tot en met 24 januari 2015, blijft staan.

Sarrasani

Bob Schelfhout gaat samen met zijn vader Lodewijk naar het legendarische circus Sarrasani, bekend om zijn grote collectie exotische dieren. De jongen raakt in de greep van het spektakel en hij wil zelf een circus. Dus maakt hij het na, in miniatuur met alles er op en er aan, op 2,5 bij 2,5 meter. Hij is er een jaar of wat hard mee bezig, stopt een poos en rondt het precies zeventig jaar geleden, tijdens de Hongerwinter, af. De afgelopen maand stond het in Ede. Nu zoekt het een nieuwe tentoonstellingslocatie. Een circus hoort te reizen en niet in dozen.

Afbeeldingen