Zoek op kunstenaar
Sluit

publicaties

persberichten

Vier Generaties Schildertalent

november 2003

Van 20 november tot en met 6 december organiseert Simonis & Buunk in haar kunsthandel aan de Notaris Fischerstraat in Ede De familie Koekkoek – Vier generaties schildertalent, een tentoonstelling over dit beroemde en omvangrijke schildersgeslacht. Dit gebeurt in samenwerking met het Museum Haus Koekkoek in Kleef, waar in 2005 de tentoonstelling Geschilderd voor de koning wordt geopend, ter gelegenheid van de tweehonderdste geboortedag van de meest getalenteerde telg uit deze schildersfamilie: Barend Cornelis Koekkoek (1803-1862).

Het Haus Koekkoek, Kleef

Het samenwerkingsverband tussen Simonis & Buunk en het Museum Haus Koekkoek bestaat al sinds 1994, toen zowel in het museum als in de kunsthandel de tentoonstelling ‘Romantiek rond de familie Koekkoek’ werd gehouden. Deze ging vergezeld van een publicatie, geschreven door Guido de Werd en Angelika Nollert, waarvan een geheel herziene editie verscheen in 2000.

Talent

Talent was in de Koekkoek-familie volop aanwezig. De stamvader van het schildersgeslacht was Johannes Hermanus Koekkoek (1778-1851). Hij werd geboren in het Zeeuwse Veere, en opgeleid als behangselschilder, maar uiteindelijk werd hij als schilder van ongekend mooie schilderijen van water en schepen beroemd in binnen- en buitenland. Zijn talent gaf hij door aan vier van zijn acht kinderen. Deze vier zoons werden allen beroemd: onder andere de al genoemde Barend Cornelis, maar ook de 12 jaar jongere Hermanus Koekkoek (1815-1882), die zijn vaders talent om zee- en riviergezichten te schilderen erfde. Hermanus gaf zíjn artistieke gave op zijn beurt weer door aan twee volgende generaties, vier zonen en vier kleinzonen. De beroemde Barend Cornelis had slechts twee schilderende kinderen: Maria Louise en Adèle die zich, zoals het in die tijd vrouwen betaamde, wijdden aan het schilderen van beschaafde bloemstillevens.

Omdat al deze kunstenaars dezelfde achternaam dragen vormt de familie Koekkoek voor velen een onontwarbare kluwen. Met de presentatie van werken van vrijwel alle leden van dit schildersgeslacht, én een duidelijke stamboom, is de tentoonstelling Vier generaties schildertalent een goede gelegenheid om deze eens te ontrafelen.

Afbeeldingen