Zoek op kunstenaar
Sluit

publicaties

persberichten

Vier Dagen ‘Cash-and-Carry-Kunst’

oktober 2003

Ieder voor- en najaar wordt de expositieruimte van beide panden van Simonis&Buunk Kunsthandel in Ede voor de Vierdaagse Verkoop getransformeerd tot de ‘cash-and-carry’-kunsthal van Ede. Onder het motto ‘belangrijke schilderijen van kleine meesters en kleine werken van belangrijke meesters’ wordt hoge kwaliteit van kleinere namen aangeboden voor een goede prijs, evenals betaalbare werken van grotere schilders. Deze tentoonstelling die – anders dan de jaarlijkse, driewekelijkse Wintersalon – twee keer per jaar gedurende slechts vier dagen plaats vindt, omvat een gevarieerde collectie 19e- en 20e-eeuwse schilderijen en aquarellen, voornamelijk van Hollandse meesters, in de prijsklasse van 1.400 tot 24.000 euro. De ‘19e eeuw’ biedt vele werken uit de Hollandse Romantiek en het impressionisme van onder meer de Haagse, Amsterdamse en Larense School. De collectie 20e eeuw omvat klassiek-modernen, waaronder luministen, de Groninger Ploeg, de Bergense School en de Nieuwe Realisten, alsook naoorlogse abstracten. Het spreekt vanzelf dat gedurende deze expositie ook werken uit hogere prijsklassen beschikbaar zijn.

Simonis&Buunk was in 1992 de eerste kunsthandel die de Vierdaagse Verkoop, ook wel ‘Petits Maîtres-tentoonstelling’ genoemd, als nieuw concept introduceerde. Het is door de jaren heen een succesvolle formule gebleken, die inmiddels veelvuldig navolging heeft gekregen. Alle beschikbare werken worden op een zeer uitnodigende manier, op elke vrije vierkante meter, opgehangen, met de mogelijkheid om meteen na aankoop door de koper meegenomen te worden. Regelmatig verlaat een bezoeker het pand met een draagtas in de hand, waarin het zojuist gekochte kunstwerk onopvallend over straat vervoerd kan worden. Er heerst tijdens deze Vierdaagse Verkoop altijd een artistieke, geanimeerde sfeer van gretigheid. Het komt zelfs voor dat meerdere klanten hun voorkeur uitspreken voor hetzelfde werk en er gearbitreerd moet worden. Omdat de selectie in beide panden gedurende deze vier dagen altijd zo’n 500 schilderijen omvat in de meest uiteenlopende stijlen en genres, is de kans groot dat men vindt wat men zoekt (of dat iets wordt gevonden dat kunstliefde en begeerte opwekt …)

Behalve de omvang en diversiteit is hoge kwaliteit kenmerkend voor de collectie van Simonis&Buunk, die in totaal ruim 1500 werken omvat. De kwaliteitsnorm die wordt gehanteerd voor de schilderijen, bepaalt ook veel andere aspecten van het bedrijf, zoals het weloverwogen inlijsten van de kunstwerken, de stijlzuivere inrichting van de beide panden, de uitgebreide en informatieve website of de begeleiding van bezoekers en klanten. Ook het eigen restauratieatelier heeft kwaliteit hoog in het vaandel: hier houdt men zich bij het schoonmaken en de conservering van de schilderijen stikt aan de gangbare restauratiecode en beroepsethiek, en wordt er gewerkt met kennis van de modernste, beproefde technieken. Een team van gespecialiseerde medewerkers verzekert bezoekers en klanten van de kunsthandel van deskundig advies over de kunsthistorische achtergrond van een schilderij of schilder, de waardebepaling van een kunstwerk of over de ontwikkelingen in de kunstmarkt in het algemeen.

Met ruim 25 jaar ervaring – onder het motto ‘Een Keur aan Kunst’ is het zilveren jubileum dit voorjaar feestelijk herdacht – is Simonis&Buunk inmiddels toonaangevend op het gebied van de Hollandse schilderkunst uit de 19e en 20e eeuw. Met de halfjaarlijkse Vierdaagse Verkoop hoopt Simonis&Buunk kunst enigszins te ontdoen van het stigma dat zij onbereikbaar zou zijn voor de ‘gewone man’, door kwalitatief hoogstaande schilderijen voor betaalbare prijzen aan te bieden. De Wintersalon, die elk jaar in november en december plaatsvindt, bestrijkt daarentegen bewust een ander segment. In deze tentoonstelling, begeleid door twee rijk geïllustreerde catalogi, worden schilderijen van ‘museumkwaliteit’ gepresenteerd. De Wintersalon-collectie kan zich, ook in veelheid en verscheidenheid, meten met de diverse museale verzamelingen 19e- en 20e-eeuwse Hollandse schilderkunst. Beide tentoonstellingen – Vierdaagse Verkoop en Wintersalon – vullen elkaar qua collectie en marktsegment aan. Ze geven bovendien een representatief beeld van de veelzijdigheid van Simonis&Buunk, en het vermogen van deze kunsthandel om interessante, soms ondergewaardeerde Nederlandse schilders uit de periode 1780-1960 te belichten.

Afbeeldingen