Zoek op kunstenaar
Sluit

Vervalste Van Gogh is duizenden euro’s waard

Vervalste Van Gogh is duizenden euro’s waard: “Verdienstelijke replica”

HILVERSUM De ‘Van Gogh’ die in een Hilversumse kluis werd aangetroffen is volgens taxateur Frank Buunk een ‘verdienstelijke replica’, maar overduidelijk nep.

“De handtekening klopt niet, daar zie je het al direct aan”, vertelt hij. “Het is gewoon nageschilderd. Leuk gedaan hoor, maar je voelt gelijk dat je te maken hebt met een verdienstelijke kopie.”

Valse documenten
Het Van Gogh museum ontdekte de fraude toen een man uit Overijssel het schilderij te koop aanbood voor 15 miljoen euro. Bovendien gebruikte de 56-jarige verdachte valse documenten waarbij onrechtmatig de naam van het Van Gogh Museum werd gebruikt om de echtheid van het bedoelde werk aan te tonen. Het zou volgens de man een voorstudie zijn van Van Goghs schilderij ‘De Oogst’.

De verdachte bood het schilderij internationaal aan en vanuit verschillende landen werd er ook interesse getoond voor het werk. Omdat een commissionair het werk niet vertrouwde deed hij aangifte.

Lees ook: Vervalste Van Gogh van 15 miljoen euro gevonden in kluis Hilversum

Na onderzoek trof de politie het doek aan in een kluis in Hilversum. Het schilderij werd in beslag genomen en de man uit Wanneperveen aangehouden. Als de man het slimmer had gespeeld dan een celstraf. “Deze nepperd is drie- tot vijfduizend euro waard”, aldus Buunk.