Zoek op kunstenaar
Sluit

publicaties

persberichten

Verkoop Vierdaagse van schilders uit de periode 1780-1960

8 maart 2006

Van 9 tot en met 12 maart 2006 houdt Simonis & Buunk kunsthandel in Ede de Verkoop Vierdaagse. Met als motto ‘belangrijke schilderijen van kleine meesters en kleine werken van belangrijke meesters’ wordt werk aangeboden van voornamelijk Hollandse meesters uit de 19e en 20e eeuw in de prijsklasse van 1.400 tot 24.000 euro. Hoge kwaliteit van kleinere schilders is te koop voor een goede prijs, evenals betaalbaar werk van ‘grote’ schilders. Ongeveer 500 schilderijen, aquarellen en tekeningen worden op zeer uitnodigende manier, op elke vrije vierkante meter, opgehangen. De wanden van de expositieruimtes zijn dan ook aardig vol op die dagen, zodat iedereen werk van zijn gading kan vinden. Elk verkocht werk mag met de koper mee naar huis en wordt direct door een nieuw vervangen, zodat voortdurend zoveel mogelijk werk uit de voorraad aan het publiek getoond kan worden. Een formule die door klanten en bezoekers als zeer prettig wordt ervaren.

De sfeervolle negentiende eeuw

Zoals gewoonlijk wordt de kunst van de 19e en 20e eeuw bij Simonis & Buunk in twee verschillende panden tentoongesteld. In het pand 19e eeuw hangen de uiterst fijn geschilderde landschappen, stadsgezichten en zeegezichten uit de romantiek, vaak juweeltjes van kleur en uitwerking. Daarnaast hangen er impressionistische schilderijen van onder meer de Haagse, Amsterdamse en Larense School. De Haagse School vindt de bezoeker bijvoorbeeld vertegenwoordigd door een aantal mooie, kleine polderlandschapjes van J.H. Weissenbruch, een aquarel Weidende koeien van Willem Maris en krachtige, winterse bosgezichten van Theophile de Bock en Louis Apol. Ook de moeite waard, zeker wat de prijs-kwaliteit verhouding betreft, is het werk van de generatie schilders die op de Haagse School volgde. G.A.L. ♥♥’Morgenstjerne’ Munthe, J.F.C. Scherrewitz en Willem de Zwart bijvoorbeeld leverden mooi, artistiek werk af dat nog heel betaalbaar is en model staat voor vergelijkbaar werk van minder bekende tijdgenoten. Voorts hangen er prachtig belichte landschappen van A.M. Gorter en Aris Knikker, stadsgezichten van de Amsterdamse Breitner-leerling Marie Henri Mackenzie, rivier- en havengezichten, zomerse genrestukjes en stillevens.

De kleurige, spetterende twintigste eeuw

In het pand 20e eeuw spettert de kleur de bezoeker tegemoet. Deze 20e eeuw, waarin allerlei artistieke stromingen elkaar in snel tempo opvolgden, herbergt een enorme variëteit aan stijlen en genres en in de collectie van Simonis & Buunk komen meerdere interessante, ondergewaardeerde Nederlandse schilders aan bod. Ook hier is veel moois te zien. Zoals expressionistische schilderijen en aquarellen van de Bergense School en de Groninger Ploeg, ingetogen stillevens van de Nieuwe Zakelijken, en werk van individualisten als Kees Maks, Raymond Kimpe, Herman Kruyder, Piet van Wijngaerdt en Harm Kamerlingh Onnes. Ook hangt er een kleine collectie aquariumschilderijen van Gerrit Willem Dijsselhof, een schilder die tot het privé verzamelgebied van Frank Buunk behoort. De na-oorlogse Hollandse abstracte schilderkunst is vertegenwoordigd met zeer divers en betaalbaar werk van onder andere Eugène Brands, Lucebert, Anton Rooskens en de Haagse schilders Willem Hussem, Kees van Bohemen en Jaap Nanninga.

Hoewel de prijzen aantrekkelijk zijn en de keuze en diversiteit groot, is de kwaliteit van de aangeboden schilderijen en aquarellen hoog, hetgeen van oudsher het handelskenmerk is van Simonis & Buunk.

Afbeeldingen