Zoek op kunstenaar
Sluit

Veilingkoopje blijkt meesterwerk

Veilingkoopje blijkt meesterwerk

Een jonge kunstverzamelaar heeft de koop van zijn leven gedaan. Op een Rotterdamse veiling kocht hij een schilderijtje voor 1.100 euro. Nu blijkt het paneel zeker 25.000 euro waard te te zijn. 
Dénis van Vliet 04-12-17, 12:34

,,Wat een leuk schilderijtje,” dacht Kas Buunk toen hij op de veiling een paneel zag hangen met daarop een Franse kasteeltuin met cipressen, een rozenstruik en 17e-eeuwse figuren. De catalogus vermelde dat het ging om een werkje van Charles Rochussen. Buunk inspecteerde het paneel nog eens goed en kwam tot de conclusie dat het moest gaan om een paneel van de veel bekendere Cornelis Springer, een 19e-eeuwse Rotterdamse schilder die zich specialiseerde in stadsgezichten.

Nopjes

Kas Buunk is in zijn nopjes met de koop. ,,Mijn vader Frank is trots. Hij was zoals iedereen aan het stuk voorbijgelopen.” Niet zo gek, meent Buunk. Rochussen en Springer hebben samen buitenlandse reizen gemaakt en waren ongeveer even oud. De voorstelling – een Franse kasteeltuin met 17e-eeuwse figuren – past meer in het oeuvre van Rochussen. “Het monogram (de ‘handtekening’ van de schilder, red.) zat half verborgen, maar je kon nog nét zien dat het om zijn sierlijke CS monogram ging.”
Nader onderzoek heeft uitgewezen dat het paneel in de jaren ’20 is verkocht bij Kunsthandel M. Wolff in Amsterdam, destijds één van ’s lands belangrijkste handelaren in 19e-eeuwse kunst. In de tussentijd is het vermoedelijk in Duits particulier bezit geweest.

Buunk wil voorlopig niet af van het werkje. De Springer heeft een prominente plek gekregen op zijn bureau.