Zoek op kunstenaar
Sluit

publicaties

persbericht

Vlag en Wimpel

Tentoonstelling ‘Vlag en wimpel’ in Ede over de kunstverzamelingen van de Oranjevorsten.

20 januari 2012

EDE – Vorsten verzamelen al eeuwenlang kunst. En omringen zich ermee in hun winter- en zomerpaleizen. Zo ook onze Nederlandse koningen en koninginnen. Simonis & Buunk in Ede opent op 31 januari 2012 ‘Vlag en wimpel’, een tentoonstelling met werk van en door Oranjes.

Vanaf Koning Willem I tot onze huidige vorstin Koningin Beatrix heeft het koninklijk huis een rijke kunstcollectie opgebouwd. Willem I, II en Willem III traden op als mecenas en stimuleerden de kunsten door aankopen en opdrachten. Zo ook koningin Emma en koningin Wilhelmina. Van de laatste is bekend dat ze zelf ook de schilderkunst beoefende.

Op de expositie in Ede is onder andere het imposante schilderij Een logger bij ruw weer van J.H. van Mastenbroek te zien, een geschenk van de Reedersvereeniging Scheveningen voor het huwelijk van prinses Juliana en Bernhard van Lippe-Biesterfeld in 1937. Topstukken zijn ook een aquarel van H.W. Mesdag en het schilderij Bollenvelden in Kennemerland van A.L. Koster. Zoals veel ander werk op de tentoonstelling is deze laatste voorzien van een stempel, brandmerk en zegel waaruit blijkt dat het eigendom was van koningin Emma en hing op Paleis Soestdijk. Ook worden tal van aquarellen uit de Romantische en Haagse School getoond, aangevuld met bruiklenen uit koninklijke collecties en met werk van koningin Wilhelmina, prinses Juliana, prins Bernhard en koningin Beatrix.

De schijnwerpers zijn wel vaker op koninklijke kunst gericht, maar zelden werd ingegaan op de specifieke smaak van de verschillende Oranjevorsten. Het merendeel van het tentoongestelde werk is te koop, zodat de schilderijen en aquarellen uiteindelijk een weg zullen vinden van paleis naar huiskamer.

De tentoonstelling wordt feestelijk geopend op de verjaardag van koningin Beatrix, 31 januari 2012, en loopt tot en met zaterdag 25 februari 2012. Geopend van dinsdag tot en met zaterdag, 11-17 uur.

Afbeeldingen