Zoek op kunstenaar
Sluit

Te koop: een echte Eerelman

13 september 2019

Wie nog wat geld over heeft kan tot en met zaterdag zijn slag slaan bij een online kunstveiling. Daar wordt een echte Otto Eerelman te koop aangeboden.

 

De Groninger schilder Eerelman (1839-1926) is bij het grote publiek vooral bekend door zijn schilderij ‘De Paardenkeuring op de Grote Markt op de 28ste augustus’. Dat hangt in de hal van het stadhuis.

Een fragment van het in Groningen beroemde schilderij ‘De Paardenkeuring’

Afbeelding

Het olieverfschilderij dat nu te koop staat heet ‘Sint Bernardpuppy’s’ en wordt aangeboden door een veilinghuis in Ede.

Wilhelmina als amazone 
Otto Eerelman kreeg zijn opleiding aan de Academie Minerva in Stad en de Antwerpse kunstacademie. Hij vestigde gaandeweg zijn reputatie als schilder van paarden. Behalve ‘De Paardenkeuring’ is onder meer zijn schilderij van koningin Wilhelmina als amazone bekend. Zijn latere werk betreft bijna uitsluitend schilderijen van honden. 

77.000 euro
Zijn werk raakte na zijn dood uit de mode, maar de laatste jaren brengen Eerelmans schilderijen weer forse bedragen op. Wie de ‘St. Bernhardpuppy’s’ aan de muur wil hangen moet dan ook flink in de buidel tasten. 
Het veilinghuis schat de vervangingswaarde van het werk op 77.000 euro. Het is niet gezegd dat het schilderij ook dit bedrag gaat opbrengen.  Bieden kan tot zaterdag.