Zoek op kunstenaar
Sluit

publicaties

persbericht

Simonis & Buunk viert 40-jarig jubileum met tentoonstelling ‘Zoveel moois!’

november 2013

EDE – Vanaf 15 november 2013 viert Simonis & Buunk het feit dat de kunsthandel zijn deuren 40 jaar geleden in Ede opende. Het familiebedrijf organiseert ter gelegenheid van dit jubileum de tentoonstelling ‘Zoveel moois!’. Vele nieuwe aanwinsten en bijzondere vondsten worden getoond.

Het is 1973 als Rien Simonis jr., gespecialiseerd in het restaureren van schilderijen, een kunsthandel opent in Ede. Ook iconen en zelfs antieke meubelen worden verhandeld aan de Notaris Fischerstraat. Vijf jaar later, als hij beëdigd is als taxateur in schilderijen, wordt zijn aanstaande schoonzoon Frank Buunk medevennoot. Vanaf dat moment groeit het bedrijf: van een kleine eenmanszaak tot een nationale handelsspeler met een collectie van ruim 3000 kunstwerken, geëxposeerd in drie panden.

Hoogtepunt van de tentoonstelling is een onbekend vroeg werk van CoBrA-kunstenaar Constant Nieuwenhuijs. “Compositie” is een abstract olieverfschilderij dat de Volkshogeschool Bergen in de jaren ’50 aankocht met de fooienpot die bestond uit bijdragen van tevreden cursisten. Hiermee werden regelmatig kunstaankopen gedaan en zo bouwde de VHS Bergen een eigen collectie op. Constant bevestigde in 1996 de authenticiteit en gaf aan dat hij het net na de oorlog schilderde. Naast dit moderne werk wordt er een grote diversiteit aan andere schilderijen getoond. Het oudste schilderstuk van de tentoonstelling is een 18e-eeuws Hollands riviergezicht van H.W. Schweickhardt. In de traditie van de Edese kunsthandel past verder bijzonder werk van de Hollandse Romantiek en Haagse en Amsterdamse School. Bijvoorbeeld een maanverlicht landschap van Andreas Schelfhout, uniek in het oeuvre van de schilder. Of de impressionistische pastel ‘Danshuis aan de Zeedijk’ van Isaac Israels. Tussen 1892 en 1893 kwam Isaac Israels samen met zijn vriend Frans Ehrens in een vast danshuis op de Zeedijk in Amsterdam. Hij maakte in de kelderruimte – met gaslampen en gordijnen – tientallen schetsen en tekeningen, waarvan hij enkele uitwerkte in pastel. Bij de meer moderne werken hoort een druk van Hendrik Nicolaas Werkman uit de collectie van Piet en Ida Sanders en een expressionistisch naakt van internationale allure van Jan Wiegers. Veel vrolijke, kleurige genrestukken uit de periode rond 1900 zoals een Weens ‘Carnavalsbal’ van Max Rabes passen bij de sfeer van het jubileum: zwierende, gemaskerde dansparen, geschilderd in vlotte penseelstreken, vertellen de kijker: in Ede is verrassend veel moois te zien.

Bij de jubileumtentoonstelling verschijnt de catalogus Zoveel moois! Om te zien, te kopen en blijvend van te houden. Deze publicatie bestaat uit 84 pagina’s met 230 kleurenafbeeldingen van schilderijen en aquarellen. Foto’s uit het archief van de kunsthandel illustreren de 40-jarige geschiedenis van het bedrijf. De tentoonstelling loopt tot en met 28 december 2013.

Afbeeldingen