Zoek op kunstenaar
Sluit

Simonis & Buunk Ede luistert kerstsfeer op in het Bijbels Museum Amsterdam

In december wordt het Bijbels Museum aan de Herengracht 366 in Amsterdam omgetoverd in een grachtenhuis in kerstsfeer uit de tijd rond 1870. Naast een prachtig gedekte Kersttafel komen er guirlandes van dennengroen te hangen rond schilderijen in de grote zalen en er staat een kerstboom met 19e-eeuwse kerstversiering.

Kunsthandel Simonis & Buunk in Ede heeft zevenentwintig schilderijen uitgeleend aan het Bijbels Museum, dat tot en met 11 januari a.s. gastvrij onthaalt zoals de familie Brandt – de bewoners van het pand rond 1870 – dat indertijd ook deed.
Gekozen zijn grotendeels schilderijen die gegoede Amsterdamse families in de tweede helft van de 19e eeuw in bezit hadden of aankochten. Zo zijn er onder andere familieportretten te zien, twee mooie interieurs van de 19e-eeuwse kaarslichtschilders G.G. Haanen en P. Kiers, een winters stadsgezichtje van P.G. Vertin en een Winters ijsgezicht met schaatsers van Schelfhout’s leerling A.A. de Meijier. Heel passend in deze omgeving is het portretje Maltezer leeuwtje met blauwe strikjes, geschilderd door Henriëtte Ronner-Knip (afb. 1). Deze schilderes begon rond 1870 met het schilderen van honden en katten in al hun doen en laten. Zij had daarmee veel succes, vooral bij de gegoede burgers die, naar voorbeeld van de adel, begonnen met het houden van kleine huisdieren. Haar poezen en honden beeldde ze dan ook af temidden van kostbare meubels, draperieën en brokaten kussens. Ook hangen er bloemenaquarellen, zoals van mejuffrouw E.J. Koning, eveneens uit de collectie van Simonis & Buunk. Dergelijke aquarellen documenteerden de kostbare exotische bloemen en planten die vermogende particulieren kweekten in de warme kassen op hun landgoed.

Om de kerstsfeer te benadrukken werd ook een aantal stadsgezichten voor het Bijbels Museum geselecteerd, waaronder een Winters gezicht op Amsterdamsegracht van de stadsportrettist J.C.K. Klinkenberg (afb. 2) en een gezicht op de Amstel met de sluizen door G.G. Muller.

afbeeldingen komen hier.