Zoek op kunstenaar
Sluit

publicaties

persberichten

Simonis & Buunk blaast Notaris Fischer Huizen Nieuw Leven in

December 2004

Deze maand is Kunsthandel Simonis & Buunk officieel eigenaar geworden van het Fischer’s Huis en het aangrenzende pand De Linden aan de Notaris Fischerstraat in Ede, beter bekend als de Notaris Fischer Huizen. Daarmee is een einde gekomen aan een periode van leegstand en achteruitgang van deze historische panden. De Notaris Fischer Huizen zijn van oudsher sterk vergroeid met de geschiedenis van Ede en behoren tot de weinige rijksmonumenten die het centrum telt. Het oudste deel dateert uit 1790. Het middelste deel werd in 1810 gebouwd en dertig jaar later verrees het huis De Linden. Door de ligging, recht tegenover het pand van Kunsthandel Simonis & Buunk, is deze kunsthandel altijd sterk betrokken geweest bij het wel en wee van deze huizen.

De plannen die Simonis & Buunk met de Notaris Fischer Huizen heeft sluiten aan op de wens van de gemeente Ede om zich in het Bospoortgebied meer en meer kunstzinnig te profileren.

Allereerst zullen de panden gebruikt worden als expositieruimte van de kunsthandel. Daarbij is het sleutelwoord laagdrempeligheid. De toonzalen zullen gedurende de openingstijden van Simonis & Buunk, dinsdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur, toegankelijk zijn voor het publiek en het accent zal komen te liggen op het exposeren van 19e-eeuwse kunst, bij voorkeur in de prijsklasse van 1.000 tot 10.000 euro. De tuin zal worden ingericht als beeldentuin, waar permanent beeldenexposities plaats zullen vinden. Wellicht wordt in deze tuin ook een oranjerie of theehuis met terras ondergebracht.

Daarnaast denkt Simonis & Buunk aan het opzetten van een kunstwinkel (Artshop), waar kleine, kunstgerelateerde geschenkartikelen zullen worden verkocht, zoals Koekkoek-kunstkalenders, Koekkoek-koektrommels, ansichtkaarten, horloges, agenda’s, T-shirts en wellicht ook kunstboeken. Voorts wil men het pand gaan gebruiken voor het geven van muziekuitvoeringen en lezingen over uiteenlopende onderwerpen voor klanten en andere belangstellenden. En ook het geven van specialistische cursussen over restauratie en onderwerpen als ‘kijken naar kunst’ behoort tot de toekomstplannen.

Afbeeldingen