Zoek op kunstenaar
Sluit

publicaties

persbericht

Sculptuur Rodin in internationaal museum

23 maart 2013

Het zeldzame marmeren beeld Le Christ et la Madeleine van Auguste Rodin (1840-1917) is aangekocht door het Paul Getty Museum in Los Angeles. De sculptuur is vorig jaar verkocht door Simonis & Buunk Kunsthandel, nadat het een jaar tentoongesteld stond in Ede.

Het religieus-erotische topstuk van de beroemde beeldhouwer werd vorig jaar verkocht op de kunst- en antiekbeurs TEFAF in Maastricht. Bij de opening kocht een Londense kunsthandelaar het beeld in opdracht van het museum, zo blijkt nu. De catalogus van de beurs wordt enkele weken voor aanvang van de beurs bezorgd bij de belangrijkste musea in de wereld. Het Getty Museum gaf een handelaar opdracht om discreet de aankoop te doen. Het gebeurt vaker dat musea kunsthandelaren inschakelt om een kunstwerk te verwerven. Zo bood ook Frank Buunk voor het nabijgelegen Kröller-Müller Museum bij Christie’s in Londen.

Auguste Rodin

Le Christ et la Madeleine werd in 1909 besteld door staalmagnaat Karl Wittgenstein, vader van de beroemde filosoof. Daarna kwam het in bezit van een Nederlander, die het in 1964 bij Sotheby’s Londen kocht voor 10.800 Britse ponden (destijds ongeveer 110.000 gulden). Zijn zoon, een internationaal opererende ondernemer in Gelderland, gaf het in consignatie aan Simonis & Buunk die het via Pieter Hoogendijk op de Tefaf verkocht voor ongeveer 2 miljoen euro. Van ‘Le Christ et la Madeleine’ zijn twee exemplaren in marmer gemaakt: een kleinere versie bevindt zich in het Museo Thyssen-Bornemisza in Madrid.

Paul Getty Museum

Dat ‘de Rodin’ naar het J. Paul Getty Museum gaat is niet verwonderlijk. “In de kunstgeschiedenis is Rodin één van de meest revolutionaire beeldhouwers geweest”, aldus Timothy Potts, directeur van het museum. “Le Christ et la Madeleine is een krachtig en expressief werk dat alle belangrijke elementen van Rodins stijl in zich heeft. Ik twijfel er niet aan of het beeld zal één van de meest populaire hoogtepunten van onze collectie zijn.” Anne-Lise Desmas, hoofd van het Department of Sculpture and Decorative Arts van het museum licht toe: “Naast het feit dat het een buitengewoon indrukwekkend en adembenemen stuk is, biedt het een kritisch referentiepunt voor onze collectie laat moderne en hedendaagse sculpturen.” Le Christ et la Madeleine is het tweede werk van Rodin in de collectie van het museum.

Afbeeldingen