Zoek op kunstenaar
Sluit

publicaties

persberichten

Schone Jantje eregast op Mondriaans verjaardag

maart 2015

WINTERSWIJK – Het 120 jaar oude schilderij Jantje van Piet Mondriaan kon tot een maand geleden een goede opknapbeurt gebruiken. De restauratoren van Simonis & Buunk, een vaste samenwerkingspartner van Villa Mondriaan, hebben hierop besloten het werk kosteloos te restaureren. Bijzonder is dat de eerste stap van het restauratieproces in het museum heeft plaatsgevonden tijdens de speciaal georganiseerde Jantjedag. De lucht achter Jantje, die eerst bruin was, is nu blauw. Het schilderij is weer museumwaardig en keert vrijdagmiddag 6 maart, net voor Piet Mondriaans 143e verjaardag op 7 maart, terug naar Villa Mondriaan.

Piet Mondriaan was goed bevriend met de vader van Jantje en kwam veel bij de familie over de vloer. Omdat hij ook een tijd bij hen in huis woonde, schonk hij als dank een portret van de jongen. Het doek is altijd in de familie gebleven en werd in 2013, toen prinses Beatrix het oude woonhuis van Mondriaan opende door Jantje te onthullen, in langdurige bruikleen gegeven. De restauratoren van kunsthandel Simonis & Buunk zijn op Jantjedag, 24 januari jl., begonnen met de kosteloze restauratie in het museum. Vele bezoekers waren hiervan getuige.

Naast het gerestaureerde schilderij krijgt Villa Mondriaan nog meer cadeautjes op de verjaardag van Piet. Zo vinden er tijdens ‘Piet is jarig’ optredens plaats van Tim Akkerman, Eefje de Visser en DÉMIRA en wordt de innovatieve app voor jongeren gelanceerd. Ook deelt Villa Mondriaan zelf cadeautjes uit: gedurende het verjaardagsweekend is de toegangsprijs gehalveerd. Voor €4,- kan het museum bezocht worden, inclusief een kop koffie en een stuk verjaardagstaart. Daarnaast is er elke dag om 12 en 14 uur een gratis schilderworkshop door Vic Hulshof in de museumtuin en is er ieder uur een gratis rondleiding.

Afbeeldingen