Zoek op kunstenaar
Sluit

publicaties

persberichten

Schaakmeesters met Stradivarius-gevoel

2011

Als Stradivariussen herleefden de antieke schaakstukken in het spel van de jongste grootmeester en de ‘oude meester’ in de schaakkunst.

De 16-jarige schaker Anish Giri verovert volgende week vrijwel zeker een nog hogere positie op de wereldranglijst als hij in de eerste groep speelt van het Tata Steel Schaaktoernooi (v/h Corus Schaaktoernooi en daarvoor Hoogovens Schaaktoernooi). Als hij op deze manier doorgaat met opstomen hoort hij op korte termijn zeker tot de schaak top 5 van de wereld.

Hij heeft zich gisteren even warm kunnen draaien in Ede, tijdens het ‘Bobby Fischer Schaakfeest’ van Simonis & Buunk Kunsthandel, door tegen de 33 sterkste schakers van Ede, Wageningen en Veenendaal simultaan te spelen met antieke en internationale schaakstukken. Score: 31 winstpartijen en 2 remises. In de laatste partij dacht Anish Giri lange tijd na. Na 5 ½ uur bezweek de schijnbare remisestelling van de minderjarigenschaakkampioen van Nederland Etienne Goudriaan (20 jaar). De twee Veenendaalse jongeren die elk remise haalden, Joost Offringa en Stefen Bekker, voelden het als een overwinning.

Ook internationaal schaakmeester Hans Böhm was ‘van de partij’. Hij speelde een wisselsimultaan in het Fischerhuis, voor deze gelegenheid omgedoopt tot ‘Bobby Fischer Huis’. Genoemd naar de legendarische schaakgrootmeester Bobby Fischer, die de Russische schaakhegemonie op het hoogtepunt van de Koude Oorlog doorbrak. Hans Böhm speelde met de meest exotische stukken van de schaakstukkenverzameling van Simonis & Buunk. Met de schaakset ‘Vrouwen versus Mannen’ in eva- en adamskostuum van de Russische kunstenaar Oleg Raikis was het soms even opletten. Vastgoedschaker Cor van Zadelhoff zat achter een 19e-eeuws ivoren Staunton spel. De mooiste set van de verzameling, bevestigde Böhm zijn tegenstander die hij van serieuze aanwijzingen voorzag. Van Zadelhoff was er zo mee in zijn nopjes dat hij ‘stenen verwisselde voor oud ivoor’. Hans Böhm schaakte in drie uur 30 partijen in een wisselsimultaan met vijf remises en 25 winstpartijen.

Burgemeester Cees van der Knaap zette in beide simultaans de toon met de openingszet. Ter afsluiting werden de zes remisemakers als winnaars in het zonnetje gezet.

Afbeeldingen