Zoek op kunstenaar
Sluit

publicaties

persberichten

Schaakmeesters in ‘Bobby Fischer Huis’

5 januari 2011

Jongste grootmeester Anish Giri en “oude schaakmeester” Hans Böhm spelen simultaan met oude schaakstukken.

Op zondag 9 januari 2011 vindt in het ‘Bobby Fischer Huis’ Ede het Schaakfeest plaats. Omringd door oude schilderijen met schaakvoorstellingen wordt er door twee schaakcoryfeeën, Hans Böhm en Anish Giri, simultaan gespeeld met internationale – veelal antieke – schaakstukken uit de 18e, 19e en 20e eeuw. Het Fischer Huis, geliefd rijksmonument in Ede, wordt voor deze feestelijke dag omgedoopt tot het ‘Bobby Fischer Huis’ naar de legendarische Amerikaanse schaakgrootmeester Bobby Fischer (1943-2008).

Jongste grootmeester tussen de ‘oude meesters’

De uit St. Petersburg afkomstige grootmeester Anish Giri (16 jaar) speelt in een simultaanseance tegen 33 schakers. Giri woont sinds 2008 in Nederland en behoort nu al tot de sterkste grootmeesters van de wereld. Dit Russische schaakfenomeen en ‘wonderkind’ speelt in Ede aan de vooravond van het Tata Steel Chess Tournament in Wijk aan Zee, waar Giri het opneemt tegen de huidige top 3 van de wereld: Magnus Carlsen, Viswanathan Anand en Vladimir Kramnik.

Wisselsimultaan

Hans Böhm, internationaal schaakmeester, schrijver van het boek Briljant schaken, houder van het Guinness wereldrecord simultaanschaken 1988 (560 borden, score 94%) en een van de pleitbezorgers van de schaaksport in Nederland, verzorgt voor deze dag een wisselsimultaan met 12 borden waar kan worden aangeschoven als een partij afgelopen is. Tijdens deze simultaan krijgen de deelnemers wat ‘les’ op de ludieke manier waarmee Hans Böhm bekend werd op radio en TV. Böhm vindt het een grote eer om na Euwe, Timman en Donner op de vierde plaats te staan van grootste schakers uit de Nederlandse geschiedenis. Een bijzonder moment in zijn carrière: hij feliciteerde Bobby Fischer ‘live’ in Reykjavík, direct na diens overwinning op Boris Spassky in 1972.

Opening schaakfeest

Het Schaakfeest wordt georganiseerd in samenwerking met de Edese Schaakvereniging, die wegens het 85-jarig jubileum aanwezig is met haar twintig beste spelers. De burgemeester van Ede, Cees van der Knaap, opent het evenement om 13:00 uur met de eerste zet. Schaakspelers met een Elo-rating boven 1600 kunnen een verzoek indienen om te spelen tegen één van beide schaakmeesters.

Fischer Huis feestuitgave: Meesterzetten

Bij het Schaakfeest wordt een boekje gepubliceerd, getiteld Meesterzetten. Hierin vindt u informatie over het feest en de simultaangrootmeesters. Een groot deel is gewijd aan antieke schaaksets en oude schilderijen met schaaktaferelen, 40 pagina’s in kleur, gratis verkrijgbaar op het feest. Zie www.simonis-buunk.nl/schaakfeest voor Meesterzetten en het PDF-bestand van het boekje.

Verschillende prominente Nederlanders zijn op het Schaakfeest present.

Afbeeldingen