Zoek op kunstenaar
Sluit

Romantisch ‘Dongens’ schilderij grootste aankoop tot nu van Stedelijk Museum Breda

Het Kleine Sint-Jorisgilde te Dongen uit 1866 van August Allebé is aangekocht door Stedelijk Museum Breda.

Het Kleine Sint-Jorisgilde te Dongen uit 1866 van August Allebé is aangekocht door Stedelijk Museum Breda. © Collectie Stedelijk Museum Breda

Romantisch ‘Dongens’ schilderij grootste aankoop tot nu van Stedelijk Museum Breda

BREDA – Stedelijk Museum Breda, dat ruim twee jaar bestaat, heeft met een schilderij uit de 19e eeuw van August Allebé zijn eerste grote aankoop gedaan. 

Het is in afmetingen een bescheiden schilderij van 42 bij 62 centimeter, maar het Kleine Sint-Jorisgilde te Dongen uit 1866 van August Allebé is wel de eerste grote aankoop van het nieuwe Bredase museum, dat van start ging in juni 2017.

“Het is een belangrijke aanwinst voor het museum,” zegt directeur Dingeman Kuilman. “Dit werk is uitzonderlijk goed geschilderd en overtuigt in zijn verhalende opzet. Het is een klein venster van een bijna vergeten episode uit de cultuurgeschiedenis van West-Brabant.”

Kunstenaarsdorp

Kuilman doelt op een periode in de 19e eeuw toen toonaangevende kunstenaars, onder wie August Allebé, Jozef Israëls en Max Liebermann naar Dongen afreisden, dat destijds nog niet was aangetast door de nieuwe tijd. Dongen werd een echt kunstenaarsdorp, waar schilders zich lieten inspireren door het landschap, de boerderijen en hun bewoners.

Op 12 oktober start in het museum in Breda een grote overzichtstentoonstelling van de ‘schilders van Dongen’. Daar zal dan ook het Kleine Sint-Jorisgilde te zien zijn. Vervolgens wordt de nieuwe aanwinst opgenomen in de vaste collectie van Stedelijk Museum Breda. Het werk past goed in het collectiebeleid van het museum, dat als een van belangrijkste doelstellingen heeft om de historie van Breda en omgeving te laten zien.

Amsterdamse school

August Allebé (1838-1927) was onder meer docent en directeur van de Rijksakademie in Amsterdam en was van grote invloed op de schilders van de Amsterdamse School. Het Kleine Sint-Jorisgilde stamt uit 1866.

Allebé schilderde het werk op zijn atelier in Amsterdam op basis van studies die hij in de omgeving van Dongen heeft gemaakt. Hij beeldt een schuttersfeest af in Dongen. ‘Een romantisch, sprookjesachtig beeld met veel typische Brabantse kenmerken: het landschap met uitlopers van de Loonse en Drunense duinen, een boerderij, klederdracht, het plattelandsleven en de geestelijken’, aldus het museum.

Sotheby’s

Het werk was eerder in het bezit van de Amsterdamse kunsthandelaar Jan Six, die het liet veilen bij Sotheby’s in 2008. Volgens de site van Sotheby’s bracht het toen 26.500 euro op. Stedelijk Museum Breda heeft het nu gekocht van de vermaarde kunsthandel Simonis & Buunk in Ede. Hoeveel er voor betaald is, wordt niet bekend gemaakt.