Zoek op kunstenaar
Sluit

publicaties

persberichten

Prins Bernhard, Foulkes en Blaskowitz weer als nieuw

9 februari 2010

EDE – Van de cultuurschatten die Nederland rijk is zijn er maar weinig die betrekking hebben op de bevrijding van Nederland. Een bekend schilderij van dit onderwerp is ‘De capitulatie besprekingen in Hotel De Wereld in Wageningen’ van Willem Jan van de Kerke, dat behoort tot de collectie van het Museum De Casteelse Poort in Wageningen. Vanwege het 65e jubileumjaar van de bevrijding in 2010 wordt dit werk, dat 1,50 bij 2 meter meet, kosteloos gerestaureerd door Simonis&Buunk Restauratoren in Ede.

Willem Jan van de Kerke

Het schilderij toont de capitulatiebesprekingen op 5 mei 1945 in Hotel De Wereld tussen de Canadese generaal Foulkes en de Duitse generaal Blaskowitz. In het bijzijn van Prins Bernhard, bevelhebber van de Binnenlandse Strijdkrachten, gekleed in een montycoat. Het doek werd in 1953 geschilderd door de Amsterdamse kunstenaar Willem Jan van de Kerke. Deze kunstenaar werd geboren in 1923 in Kampen en studeerde aan de Amsterdamse Rijksacademie. In de jaren vijftig woonde hij vermoedelijk in het bekende ateliercomplex aan de Zomerdijkstraat in Amsterdam, samen met onder anderen Jan Wolkers, Charlotte van Pallandt en Fred Carasso. Het ‘capitulatieschilderij’ was een geschenk van de inwoners aan de stad Wageningen als herinnering aan de bevrijding van 1945.

Restauratie

Het schilderij ondergaat een grondige en vakkundige restauratie. Losse verfdeeltjes worden vastgezet, beschadigde plekken worden hersteld en voorzichtig geretoucheerd en de vergeelde vernislaag wordt vervangen door een nieuwe. Het college van B&W van Wageningen koos voor de restauratie Simonis&Buunk Restauratoren in Ede, een bedrijf dat sinds 1927 ervaring heeft met het restaureren van schilderijen. Binnenkort wordt met de restauratie begonnen. In het voorjaar van 2010 wordt het schilderij feestelijk onthuld als de renovatie van de capitulatiezaal in het Museum De Casteelse Poort zal zijn afgerond.

Afbeeldingen