Zoek op kunstenaar
Sluit

publicaties

persbericht

Paul Getty Museum kocht ‘Edese’ Rodin

4 juli 2014

Het zeldzame marmeren beeld Le Christ et la Madeleine van Auguste Rodin dat vorig jaar werd aangeboden door de Edese kunsthandel Simonis & Buunk blijkt te zijn gekocht door het gerenommeerde Paul Getty Museum in Los Angeles.

De religieus-erotische sculptuur van de beroemde beeldhouwer kwam na 10 maanden Ede en een week op Pan Amsterdam op de Tefaf 2013 in Maastricht te staan. Daar werd het nog vóór de opening gekocht door een Londense kunsthandelaar, mogelijk in opdracht. Nu duikt het imposante beeld op in Los Angeles.

Auguste Rodin

Le Christ et la Madeleine werd rond 1908 door Rodin vervaardigd in opdracht van de Weense staalmagnaat Karl Wittgenstein, vader van de beroemde filosoof. Veel later kwam het werk in bezit van een Nederlandse verzamelaar, die het in 1964 bij Sotheby’s Londen had gekocht voor 10.800 Britse ponden (destijds ongeveer 110.000 gulden). Zijn zoon, een Gelderse internationaal opererende ondernemer, gaf het in consignatie aan Simonis & Buunk die het o.a. aanbood aan het museum van de Mexicaanse ondernemer Carlos Slim, die de grootste Rodin-collectie bezit buiten Frankrijk. Van Le Christ et la Madeleine werden twee versies gemaakt: een iets kleiner exemplaar bevindt zich in het Museo Thyssen-Bornemisza in Madrid.

Paul Getty Museum

Dat ‘de Rodin’ door het Paul Getty Museum werd verworven is niet verwonderlijk. “Rodin was een revolutionair kunstenaar die een groot stempel heeft gedrukt op de ontwikkeling van de moderne beeldhouwkunst”, aldus Timothy Potts, directeur van het museum. “Le Christ et la Madeleine is een krachtig en expressief werk dat alle belangrijke elementen van Rodins stijl in zich verenigt. Ik twijfel er niet aan of het beeld zal één van de meest populaire hoogtepunten worden van onze collectie”. Anne-Lise Desmas, conservator van het Department of Sculpture and Decorative Arts van het museum licht toe: “Behalve dat het een buitengewoon indrukwekkend en adembenemend stuk is, biedt het een kritisch referentiepunt voor onze verzameling laatmoderne en hedendaagse sculptuur.” Le Christ et la Madeleine is het tweede werk van Rodin in de collectie van het museum.

Afbeeldingen