Zoek op kunstenaar
Sluit

publicaties

persberichten

Onder de Mensen

Het leven van alledag door de ogen van Harm Kamerlingh Onnes

juli 2009

Van 16 juli t/m 15 augustus 2009 wijdt Simonis & Buunk Kunsthandel in Ede een tentoonstelling aan de ‘alledaagse’ schilderijen, aquarellen en tekeningen van Harm Kamerlingh Onnes (1893-1985).

‘Kleine pantomimes’

Harm Kamerlingh Onnes, geboren in 1893 in Zoeterwoude, is een beeldend verteller. In een levendig handschrift en felle kleuren legt hij situaties en voorvallen vast, met vaak mensen in de hoofdrol. ‘Kleine pantomimes’ noemde hij die zelf. Dikwijls zijn deze voorstellingen vermakelijk en aandoenlijk, en vrijwel altijd zijn ze geïnspireerd op het dagelijks leven: mensen op straat, in het park, op een mooie dag langs de waterkant of op Terschelling, waar de kunstenaar een zomerhuisje had. Weergegeven vol warmte en met een mooi gevoel voor humor.

Ontwikkeling

Hoewel Kamerlingh Onnes zijn werk zelf nogal eens typeerde als ‘een grapje’, nam hij zijn kunstenaarschap uiterst serieus. Als telg uit een familie van kunstenaars en wetenschappers kreeg hij zijn eerste schilderlessen van zijn vader, Menso Kamerlingh Onnes. In de jaren 1915-1925 bewoog hij zich in de kringen van Hollandse avant-gardeschilders, werkte hij samen met kunstenaars van De Stijl, en schilderde hij een aantal luministische en vlakgeometrische voorstellingen in expressieve kleuren. Maar zelfs daarin klinkt al een geestige ondertoon door. Daarna zou hij zich volledig wijden aan zijn, zoals hij zei, ‘genre-werk zoals ik de menschen om me heen bezig zie’.

Originele kijk

In de tentoonstelling en het bijbehorende boekje worden de schilderijen van Kamerlingh Onnes gecombineerd met voorstellingen van kunstenaars als Schelfhout, Kirchner, Sluijters, Charley Toorop, Zoetelief Tromp, Roelofs, Mauve, Isaac Israels, Appel en vele anderen. De overeenkomsten en contrasten tussen de verschillende werken maken Kamerlingh Onnes’ originele kijk op het leven om hem heen nog eens extra duidelijk.

De tentoonstelling is van 16 juli t/m 15 augustus 2009 op de Notaris Fischerstraat 27 te Ede. Openingstijden: dinsdag tot en met zaterdag, 11.00 uur tot 17.00 uur. Gesloten op zondag en maandag.

Afbeeldingen