Zoek op kunstenaar
Sluit

publicaties

persberichten

Once upon a time in Holland

26 april 2011

De jonge Piet Mondriaan en de meesters die hem inspireerden.

Op 1 mei 2011 wordt in Georgië een wel heel bijzondere tentoonstelling geopend: negen vroege werken van Piet Mondriaan zijn te zien op de expositie ‘Once upon a time in Holland’ in The Chavchavadze House Museum in Tsinandali. De Mondriaans hangen goed gezelschap van een aantal meesters van de Haagse School, zijn inspirators H.J. Weissenbruch, P.J.C. Gabriel, J. Maris en zijn oom F. Mondriaan. De tentoonstelling is georganiseerd op verzoek van de Georgische ambassade in Den Haag, na initiatief van Breath Art, een internationale goede doelen stichting die de zorg voor straatkinderen op zich neemt in Oost-Europese landen.

Tsinandali in Georgië

The Chavchavadze House Museum in Tsinandali, gelegen in de oostelijke provincie Kakheti, bevindt zich in het voormalige woonhuis van de Georgische prins en schrijver Alexander Chavchavadze. In 2010 trok het museum in twee maanden een recordaantal van 40.000 bezoekers met een tentoonstelling van sculpturen van Salvador Dalí. Met de expositie rond de internationale meester Piet Mondriaan zal het museum zich op de culturele kaart van Europa te zetten en de bijzondere banden tussen Georgië en Nederland te versterken.

Nederlands-Georgische First lady Sandra Roelofs

Sandra Roelofs, getrouwd met de Georgische president Micheil Saakasjvili en bezitter van zowel een Georgisch als Nederlands paspoort, is ambassadeur van Stichting Breath.

Piet Mondriaan

Voordat Mondriaan de abstracte composities maakte waar hij zo beroemd mee werd, schilderde en tekende hij in naturalistische trant landschappen, figuren, bloemen en stillevens. In zijn thematiek, coloriet en toets liet hij zich beïnvloeden door het Nederlandse impressionisme, en met name de voornoemde inspirators. Present is ook het bekende herontdekte werk ‘grazende kalfjes’ van Piet Mondriaan dat jaren – door de tot F. verbasterde P. – vermomd was als een Frits Mondriaan.

Mondriaanhuis I en II

Twee musea, het Mondriaanhuis uit Amersfoort en Museum Freriks Winsterswijk, hebben bruiklenen van Piet Mondriaan voor deze tentoonstelling afgestaan.

Culturele dagen

Om de 20-jarige onafhankelijkheid van Georgië te vieren organiseert de Georgische ambassade culturele dagen van 23 tot 26 mei 2011 in Den Haag.

Afbeeldingen