Zoek op kunstenaar
Sluit

Onbekend schilderij van Overijsselse schilder Jongkind opgedoken

dinsdag 8 september 2015 | 21:53 Laatst bijgewerkt: 3-12-2015 | 17:25

Johan Barthold Jongkind, hij was één van de grootste schilders van Overijssel. Geboren in Lattrop, opgegroeid in Vlaardingen, en belandde met een koninklijke beurs in Parijs als leraar van Monet. Hij is voor zijn dood in 1891 nooit meer teruggekeerd naar Overijssel. Tot ieders verrassing dook er drie weken geleden een schilderij op genaamd ‘Langs de rivier de Dinkel nabij Lattrop’.

Onderzoek bevestigt dat het schilderij uit 1868 wel degelijk een Jongkind is, maar niet bekend is onder deze titel.

Gegarandeerd een Jongkind

“Dit is de Dinkel, maar dat is niet iets wat ik garandeer. Ik garandeer wel dat het Jongkind is”, zegt Frank Buunk van kunsthandel Simonis & Buunk. De originele titel van het schilderij is ‘Aan de oever van de rivier’. Deze titel zou ook niet veranderd zijn als Dick Brune niet met zijn bevindingen kwam. Brune is al jaren liefhebber van Jongkind en kent het werk door en door van de schilder.

“Ik heb het schilderij persoonlijk aanschouwd en ik meen dat ik daar van sterke herinneringsgevoelens heb gekregen. Het schilderij heeft mij nooit meer losgelaten. Als je van Denekamp naar Lattrop rijdt maakt de Dinkel een soort flauwe bocht, aan de linkerkant staan ergens nog restanten van een grote boerderij en aan de andere kant van de Dinkel had je een landschap waar vee liep”, aldus Dick Brune.

Op de vraag of het schilderij écht gebaseerd is op de Dinkel hebben we nog geen antwoord.