Zoek op kunstenaar
Sluit

publicaties

persberichten

Nieuwe veiling van kunst in aantocht

juni 2015

EDE – Simonis & Buunk Kunsthandel in Ede houdt op vrijdag 19 juni a.s. een mini-symposium over een nieuw soort veiling in de kunstmarkt. Fischer’s Auction, zoals deze gaat heten, is gebaseerd op een ander veilingprincipe dan dat waarmee traditionele veilinghuizen werken. Aan het symposium levert onder andere oud-veilingmeester Alexander Pechtold een bijdrage, in gezelschap van academici, ondernemers en leiders uit de wereld van kunsthandelaren en veilinghuizen.

Het veilingprincipe is onderzocht door Kas Buunk, masterstudent economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. In zijn bachelorscriptie vergelijkt hij vanuit economisch-psychologisch perspectief de traditionele Engelse veiling met de zogenaamde ‘Vickreyveiling’. Hieruit blijkt dat de Vickreymethode aanzienlijk geschikter is voor het veilen van kunst binnen de kunsthandel. De veiling krijgt de naam ‘Fischer’s Auction’, vernoemd naar het Fischerhuis van Simonis & Buunk, dat van 1818-1946 bewoond werd door de notarisfamilie Fischer.

Engelse veiling vs. Vickreyveiling

In de traditionele Engelse veiling overbieden geïnteresseerden elkaar totdat er één bieder overblijft die zijn bod betaalt. In de minder bekende Vickreymethode levert men een enkel bod in gedurende een bepaalde periode. Een notaris verzamelt deze biedingen en bepaalt zo het hoogste en het op een na hoogste bod. De hoogste bieder krijgt het schilderij en betaalt het een na hoogste bod, wat interessante en aantrekkelijke eigenschappen met zich meebrengt. In termen van omzet zullen de twee veilingmechanismen waarschijnlijk dichtbij elkaar liggen, concludeert Buunk. Onder wiskundige aannames realiseren de twee namelijk exact dezelfde prijs. Het essentiële verschil zit hem in de psychologie. De Engelse versie heeft een theatraal, indiscreet en onpersoonlijk karakter. Afgunst en hebzucht worden vaak tegen elkaar uitgespeeld. Dat vormt een sterk contrast met de handelwijze van de kunsthandelaar. De Vickreymethode sluit naadloos aan op de manier waarop de kunsthandelaar te werk gaat. Het heeft een discreet en geduldig karakter. De geïnteresseerde kan weloverwogen, eventueel na advies, en in alle beslotenheid zijn bod uitbrengen bij de notaris. Niets wordt openbaar bekendgemaakt en alleen de handelaar weet later wie de koper is en voor welke prijs het gekocht is (tegen het op-een-na-hoogste bod).

Symposium

Tijdens het mini-symposium op 19 juni wordt het veilingprincipe besproken en bediscussieerd door een genodigd gezelschap van academici, invloedrijke ondernemers en leiders uit de wereld van kunsthandelaren en veilinghuizen. Er zijn bijdragen van o.a. prof. dr. Cees van Halem, prof. dr. Hein Schreuder, Kas Buunk, dr. Jan Willem Kirpestein, Frank Buunk en oud-veilingmeester Alexander Pechtold.

Afbeeldingen