Zoek op kunstenaar
Sluit

publicaties

persberichten

Ede zwaait uit: de Molen van Mondriaan

11 maart 2011

Museum Christchurch koopt De Leuvehaven, Rotterdam

Ede – Het schilderij De Leuvehaven, Rotterdam van Petrus van der Velden werd onlangs door Simonis & Buunk Kunsthandel verkocht aan The Christchurch Art Gallery Te Puna o Waiwhetu in Nieuw Zeeland. Het doek uit 1867 is een magistraal vroeg werk van de Rotterdamse schilder die in 1890 voorgoed naar Christchurch in Nieuw Zeeland vertrok en daar beroemd werd. Het werd aangekocht met de financiële hulp van een aantal fondsen en vormt een waardevolle aanvulling op de twee andere werken van de kunstenaar in bezit van het museum: ‘The Dutch funeral’ (1875) en ‘Mount Rolleston and the Otira River ‘(1893).

Nauwkeurig topograaf van Rotterdam

Petrus van der Velden was lithograaf en stond aan het hoofd van een drukkerij toen hij in 1864 het roer omgooide en schilder werd. Hij bezocht de academies van Rotterdam en Berlijn, en maakte een studiereis naar de kust van Normandië. Aanvankelijk schilderde hij marines, waarvoor hij in Rotterdam volop inspiratie vond. De Leuvehaven was de eerste haven in Rotterdam die door uitdiepen toegankelijk was voor grote vrachtschepen en Oost-Indiëvaarders. Van Velden schilderde in een uiterst nauwkeurige stijl de typische bedrijvigheid die deze haven kenmerkte met zijn grote zeil- en vrachtschepen in rijen afgemeerd langs de kade, de wirwar van trossen, lijnen, opgedoekte zeilen en daartussen het doen en laten van de zeelieden en stadsmensen. In de jaren zeventig zou de schilder overgaan tot een lossere schilderstijl. In die periode koos hij voor genrevoorstellingen met Marken als onderwerp; vermoedelijk onder invloed van Jozef Israels, op wiens verzoek hij naar Den Haag was verhuisd

Nieuw Zeeland

In 1890 emigreerde Petrus van der Velden met zijn gezin naar Nieuw-Zeeland. Hij zou er zeer beroemd worden, onder andere door een serie krachtige impressionistische schilderijen die hij tussen 1891 en 1893 maakte van de Otira-kloof. Daarnaast schilderde hij ook nog Hollandse onderwerpen. Door zijn werk en een aantal begaafde leerlingen was zijn invloed op de schilderkunst van de 20e eeuw in Nieuw Zeeland aanzienlijk.

De aankoop van dit schilderij was voor het museum een goede aanleiding om een tentoonstelling te organiseren rond Van der Velden’s serie schilderijen van de Otira-kloof: Van der Velden: Otira, die gehouden wordt van 11 februari tot 15 mei 2011.

Afbeeldingen