Zoek op kunstenaar
Sluit

publicaties

persberichten

Monumentaal beeld Rodin bij Nederlandse kunsthandel

Goede Vrijdag 14 april 2006

Een bijzondere gebeurtenis in de Nederlandse kunsthandel: dit voorjaar komt een monumentaal beeld van Auguste Rodin (1840-1917), één van de invloedrijkste Franse beeldhouwers van de 19e eeuw, te koop. ‘Le Christ et la Madeleine’, een voorstelling van de gekruisigde Christus, omhelst door Maria Magdalena, wordt dit jaar via Simonis & Buunk Kunsthandel in Ede op de markt gebracht. De imposante marmeren sculptuur (ruim een meter hoog) is opgedoken uit de collectie van een bekende internationale ondernemer, wiens vader het werk in of omstreeks 1956 kocht op een veiling in Londen en die het nu via Simonis & Buunk zal verkopen.

‘Le Christ et la Madeleine’ is het enige bewaard gebleven beeld van Christus in Rodins oeuvre. De compositie, en vooral de manier waarop de verstrengelde figuren als het ware half uit het marmerblok gehouwen zijn, geeft een verscheurende dramatiek aan het werk. De hele tragedie van veroordeling, lijden, kruisiging en daarna ontroering is gebundeld in dit ene, magistrale kunstwerk.

Er zijn van ‘Le Christ et la Madeleine’ twee exemplaren in marmer gemaakt, waarvan de eerste in opdracht van de beroemde staalmagnaat en collectioneur August Thyssen (1842-1926); dit werk bevindt zich nu in het Museo Thyssen-Bornemisza in Madrid. August Thyssen was een groot liefhebber van beeldhouwkunst. Hij ontwikkelde een bijzondere vriendschap met Auguste Rodin, wat in 1905 resulteerde in een opdracht voor een serie van zeven marmeren beelden. ‘Le Christ et la Madeleine’ is een van die sculpturen. Rodin heeft waarschijnlijk al in 1892 een studie voor dit beeld gemaakt, en in 1894 maakte hij er een gipsmodel voor. De eerste uitvoering in marmer ontstond dus pas elf jaar later. Het Musée Rodin in Parijs geeft aan dat het beeld dat nu, na jarenlange verborgenheid in particulier bezit, via Simonis & Buunk op de markt verschijnt hoogstwaarschijnlijk het tweede exemplaar is, gemaakt in 1908-1909. In december 1914 schreef Rodin aan de Amerikaanse danseres Loïe Fuller dat hij ook een exemplaar in brons wilde uitvoeren, maar dit is nooit gerealiseerd.

Afbeeldingen