Zoek op kunstenaar
Sluit

Mijn favoriet: ”s Ochtends vroeg kijk ik er minimaal tien minuten naar’

Mijn favoriet

Waarom heeft u dit kunstwerk gekocht? Deze week: een aquarel

‘Na een vervelende vechtscheiding die jarenlang duurde, heb ik veel achter me gelaten en ben ik vorig jaar opnieuw begonnen. Als advocaat heb ik een hectisch leven en kom vaak pas laat thuis, in een leeg huis. Ik geniet van mijn drukke baan maar mis gezelligheid. Ik mis ook de zee en het strand die ik vroeger in mijn Noordwijkse jeugdjaren om me heen had. Dus ging ik op zoek naar een kunstwerk dat de zomerse sfeer van het strand in mijn woonkamer zou kunnen brengen.

„Toen ik bij Frank Buunk, een bevriende kunsthandelaar uit Ede, een ander aquarelletje kocht, zag ik ook dit werk van Isaac Israëls hangen. Het is geschilderd in de Italiaanse tijd van Israëls, toen hij jaarlijks een paar maanden zijn vriendin bezocht die er in een sanatorium verbleef. Waar hij het precies schilderde, is onbekend. Het zou Viareggio of Rimini kunnen zijn, of een strand in de buurt van Venetië. Buunk vroeg er 25.000 euro voor. Hoewel ik als advocaat goed verdien, was dat voor mij veel te duur. Maar nog dezelfde avond besloot ik het toch te doen. Je leeft maar één keer. Met een aanzienlijke vriendenkorting en een afgesloten lening bij de bank heb ik dit werk toch kunnen aanschaffen.

„Nu het kunstwerk in mijn woonkamer hangt, geniet ik er iedere dag van. Voor ik ’s ochtends vroeg de deur uitga, en ’s avonds voor het slapen, ga ik minimaal tien minuten in mijn luie stoel zitten om ernaar te kijken. Dan kom ik tot rust, en overdenk ik hoe de dag is verlopen. Ik doe veel strafzaken en hoor vaak persoonlijke verhalen vol ellende. Dan is het fijn om even te genieten van de schoonheid van zo’n kunstwerk. In die zin is het kijken bijna therapeutisch: een dagelijks meditatief moment.

„Zo ruik ik elke dag de zee en droom ik weg naar mijn favoriete vakantieland Italië. De zon, de felle kleuren, het heldere licht: ik word er iedere dag weer vrolijk van.”

Sandra Smallenburg

Michel van Stratum (52), advocaat uit Nootdorp, kocht een aquarel van Isaac Israëls, ‘Strandgezicht’, Italië, circa 1920-1930. Gekocht voor 17.500 euro bij kunsthandel Frank Buunk uit Ede.

Strandgezicht van Isaac Israëls, aquarel op papier, 48 x 35 cm.