Zoek op kunstenaar
Sluit

publicaties

persberichten

Meesterzet in de Nederlandse schaakhistorie

juni 2011

Mathieu en Ine Kloprogge presenteren op 11 juni 2011 boek ‘Het schaakspel in Nederland’

‘Het schaakspel in Nederland’
door Mathieu en Ine Kloprogge
hardcover | 218 pp. | € 56,45 | isbn 978-90-816981-1-5 | Hilversum, 2011

HILVERSUM/EDE – Over de schaaksport is veel geschreven. Gerenommeerde bibliotheken wereldwijd bezitten de beroemdste boeken over schaken. Een overzicht van de Nederlandse schaakgeschiedenis ontbreekt tot op heden. Op 11 juni 2011 verandert dit: Mathieu en Ine Kloprogge, collectioneurs en kenners van het schaakspel, publiceren een boek waarin zij de geschiedenis behandelen van het Nederlandse schaakspel. Aan bod komt de ontwikkeling van het spel en de komst en verspreiding in Nederland. Het boek toont een overzicht van een groot aantal bijzondere schaakspellen en schaakstukken van Nederlandse herkomst uit musea en privé verzamelingen. De boekpresentatie vindt plaats op 11 juni 2011 in het 18e eeuwse Fischer Huis van Simonis & Buunk in Ede, te midden van een collectie antieke schaakspellen en schilderijen met schaakvoorstellingen. Als stille ‘achtergrondmuziek’ wordt door de sterkste schakers uit Ede om 1 uur een 11-kamp ‘rapidschaak’ gehouden op antieke borden met de mooiste schaakstukken en antieke schaakklokken uit de collectie. Jaarlijks wordt hier het ‘Bobby Fischer Schaakfeest’ gehouden.

Het schaakspel per eeuw

Na een zoekactie van vier jaar is het de schrijvers gelukt een aantal in de literatuur nog niet bekende Nederlandse schaakvondsten op te sporen. Voor het eerst zijn afbeeldingen hiervan gepubliceerd in het te verschijnen boek. Na een uiteenzetting over de oorsprong en de ontwikkeling in de Middeleeuwen, toont en bespreekt het boek de spellen vanaf de 16e eeuw per centennium. Iedere eeuw start met een inleiding waarin de maatschappelijke en culturele ontwikkelingen worden beschreven die van invloed zijn geweest op de ontwikkeling en verspreiding van het spel. Dat het schaakspel ook in de 20e eeuw nog een dankbare inspiratiebron is voor Nederlandse en buitenlandse kunstenaars wordt getoond in de bespreking van de afgelopen 100 jaar. Het boek bevat tevens een CD met detailopnamen van de getoonde schaakfiguren.

Schrijversechtpaar Kloprogge

Het echtpaar Kloprogge verzamelt sinds geruime tijd schaakspellen, afkomstig uit diverse landen in de wereld. De collectioneurs zijn niet alleen gefascineerd door het schaakspel, maar vooral ook door het vernuft en de technische en artistieke vaardigheden van de makers en ontwerpers. Enkele jaren geleden werden Mathieu en Christine Kloprogge benaderd met de idee een boek te schrijven over de verschillende schaakspellen binnen een historische context. Het resultaat is het in 2007 verschenen Engelstalige boek ‘Chessmen Art and History’. De Volkskrant schreef hierover: ‘Het mooie van schaken is de magie waarmee het spel omgeven is. (…) Het echtpaar Mathieu en Ine Kloprogge begrijpt die magie ook.’ (16 november 2007)

Op zaterdag 11 juni 2011 start om 1 uur de 11-kamp bij Simonis & Buunk, Fischer Huis te Ede. Om 14 uur vindt de boekpresentatie plaats. Het eerste exemplaar wordt uitgereikt aan schaakicoon Hans Böhm. U bent uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn.

Afbeeldingen