Volgens Buunk waren de veilingexperts en de andere bieders niet op de hoogte van de werkelijke waarde van de paneeltjes, gezien de uitzonderlijke lage prijzen. Het gaat om werken van de bekende zeeschilder Hermanus Koekkoek en zijn zonen Willem en Jan H. B. Koekkoek. De drie vondsten worden zaterdag, op Koningsdag gepresenteerd in Museum B.C. Koekkoek-Haus in Kleef, net over de Duitse grens bij Nijmegen.
’Ware Sherlock Holmes’
Dit museum is genoemd naar Barend Cornelis Koekkoek die in Kleef woonde en als de belangrijkste kunstenaar van de familie wordt beschouwd. Museumdirectrice dr. Ursula Geisselbrecht is in haar nopjes met de unieke vondst. Zij noemt Kas Buunk ’een ware Sherlock Holmes’. Zij heeft inmiddels de Nederlandse kunsthandelaar en zijn vader gevraagd om deze zomer de hele collectie van het kleine Duitse museum te taxeren voor de verzekering en te digitaliseren.
“Als je er oog voor hebt, valt er nog veel te ontdekken”
„Als je er oog voor hebt, valt er nog veel te ontdekken”, stelt Kas Buunk, die sinds kort ook voorzitter is geworden van de Koekkoek Documentatie Stichting. „Mijn eerste vondst was de Hermanus Koekkoek, die in de veilingcatalogus omschreven werd als een werk van zijn zoon Jan. Aan de kwaliteit en penseelvoering konden we zien dat het Hermanus moest zijn. Later ontdekte ik op het huisje ook een handtekening. Dat het werk gesigneerd bleek, voegt zekerheid maar ook flink wat waarde toe.”
’Eerste lettertje bleek een W’
De tweede vondst was een stadsgezicht van Willem Koekkoek, dat hij losjes baseerde op de kerk van Zaltbommel. „Het stond in de veilingcatalogus omschreven als ’Hollandse School’ en ’gesigneerd door KK’, maar die eerste letter bleek een W te zijn”, wijst Buunk, waardoor het werk veel meer waard bleek. „Ik vermoed dat hij het rond 1860 schilderde, toen hij 21 jaar oud was. In het Koekkoek-Haus hangt een vergelijkbaar werk van zijn hand uit dat jaar.”
Het derde paneel is overduidelijk gesigneerd als ’Jan H.B. Koekkoek 1861’. „Ik wilde altijd al een Koekkoek ontdekken”, zegt Kas Buunk, die in 2017 al een onbekend werk van stadsgezichtenschilder Cornelis Springer ontdekte en een doek van de romantische landschapsschilder Andreas Schelfhout. „Maar ik had nooit gedacht dat ik er drie in amper een maand zou vinden. Dit is echt een unicum.”