Zoek op kunstenaar
Sluit

publicaties

persberichten

De kunstsmaak van jonge ogen (is niet de smaak van jonge oren)

2011

Verrassende uitslag van kunstverkiezing: tweederde van jongeren kiest voor figuratieve 19e-eeuwse kunst.

EDE – Het merendeel van jongeren van 14 tot 20 jaar kiest voor traditionele, figuratieve Nederlandse kunst uit de 19e eeuw. Slechts 35% kiest voor moderne kunst, de kunst van de 20e eeuw. Dit is het resultaat van een pilot die Simonis & Buunk Kunsthandel de afgelopen maanden deed. Deze uitslag is opmerkelijk, aangezien bij muziek de waardering juist andersom is: het merendeel kiest voor hedendaagse muziek en weinig voor klassiek.

Kunstverkiezing ‘Jonge Ogen’

Eind vorig jaar schreef de Edese kunsthandel de kunstverkiezing uit door 45 schilderijen in alle stijlen op het web te plaatsen. Jongeren gaven in de lengte van een Twitterbericht antwoord op de vraag welk schilderij zij graag een tijdje thuis zouden hebben hangen. Uit de 816 stemmen die binnenkwamen, blijkt dat 65% kiest voor redelijk conservatieve kunst: figuratieve kunst uit voornamelijk de 19e eeuw. Dit tegenover 35% van de jongeren die kiest voor de modernen van de 20e eeuw, de expressionistische en abstracte kunst uit de periode 1910 – 1980. Het romantische werk Figuren en vee in een berglandschap van Barend Cornelis Koekkoek (1803-1862) scoorde het hoogst. Deze uitslag is opmerkelijk in de 21e eeuw, omdat in muziek klassieke muziek meestal ‘verplichte kost’ is door ouders en school, terwijl jongeren bij voorkeur luisteren naar eigentijdse muziek. Het jeugdig oor luistert steeds abstracter, het jonge oog kijkt bij voorkeur naar figuratie, en dan ook nog fijn uitgewerkt. De uitslag is deze week gepresenteerd op www.simonis-buunk.nl/jongeogen.

Het Kröller-Müller Museum

De verkiezing van de Edese kunsthandel liep, per toeval, parallel aan de verkiezing die het nabijgelegen Kröller-Müller Museum organiseerde voor jongere kinderen (tot 12 jaar). Zij kozen uit 50 landschappen hun eigen favoriet, waarvan in Otterlo de expositie Mijn Mooiste Landschap samengesteld is, nog t/m 6 maart te zien op twaalf minuten rijafstand van Simonis & Buunk.

De ‘kleine’ schaakgrootmeester Anish Giri kiest kunst

De laatste stem voor de verkiezing kwam vorige week nog van Anish Giri, de 16-jarige Nederlands-Russische grootmeester, die net 100% had gescoord in een simultaan tegen politici en journalisten en met Tata Steel Chess Tournament menig voorpagina heeft gehaald. Hij stemt, eveneens, voor Romantiek.

Afbeeldingen