Zoek op kunstenaar
Sluit

Kunsthandelaar ontdekt werk Cornelis Springer op veiling

Kunsthandelaar ontdekt werk Cornelis Springer op veiling

Het opgedoken schilderij van Cornelis Springer.

Nog maar net in het vak sloeg de 24-jarige kunsthandelaar Kas Buunk onlangs al een goede slag. Op een veiling in Rotterdam kocht hij voor 1.100 euro een aan de Rotterdamse romanticus Charles Rochussen toegeschreven schilderij. Hij vermoedde echter dat het hier om een stuk van de beroemde schilder Cornelis Springer ging. En hij had gelijk. De nieuwe waarde is 25.000 euro.

Cornelis Springer (1817-1891) was de meest befaamde Nederlandse stadsgezichtenschilder van de negentiende eeuw. Het paneel beeldt een Franse kasteeltuin uit met cipressen, een rozenstruik en zeventiende-eeuwse figuren.

“Wat een ongebruikelijke Springer,” was de eerste gedachte van Kas Buunk, zoon van Frank Buunk, van kunsthandel Simonis & Buunk. De omschrijving in de catalogus las hij pas later. Hij ontdekte dat het van een andere hand moest zijn dan van Rochussen. “Mijn vader Frank is trots. Hij was zoals iedereen aan het stuk voorbijgelopen.”

Een begrijpelijke vergissing van het veilinghuis, vindt Frank Buunk. “Rochussen en Springer hebben samen buitenlandse reizen gemaakt en waren ongeveer even oud. De voorstelling, een Franse kasteeltuin met zeventiende-eeuwse figuren, past meer in het oeuvre van Rochussen.” Het half verborgen sierlijke monogram CS bevestigde het vermoeden dat het toch Springer was die deze voorstelling schilderde.

In zijn tijd vroeg Springer al duizenden guldens voor zijn grote stadsgezichten. Hij maakte zowel fantasiegezichten als topografisch juiste taferelen. Ter afwisseling maakt hij ook paneeltjes van zo’n 25 bij 20 centimeter, die hij in zijn kasboek ‘albumschilderijtjes’ noemde. Het door Kas Buunk gekocht werk is daar een voorbeeld van.

Uit de archieven van het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie in Den Haag bleek dat het stuk een goede herkomst heeft. Het is in de jaren 20 verkocht bij Kunsthandel M. Wolff in Amsterdam, destijds een van Nederlands belangrijkste handelaren in negentiende-eeuwse kunst. In de tussentijd was het vermoedelijk in Duits particulier bezit. Nu staat het op het bureau van Kas Buunk. Het is vooralsnog niet te koop.