Zoek op kunstenaar
Sluit

Kunsthandelaar ontdekt schilderij Andreas Schelfhout

Kunsthandelaar ontdekt schilderij Andreas Schelfhout

Kunsthandelaar Kas Buunk heeft op een veiling een schilderij van Andreas Schelfhout ontdekt. Omdat het toen nog niet duidelijk was dat het om een werk van deze landschapsschilder ging, kon hij het kopen voor 3.870 euro, inclusief veilingkosten. De werkelijk waarde is zo’n 40.000 euro.

Het schilderij werd medio december aangeboden onder de naam Hollandse School. Bieden begon bij 200 euro. Toen Buunk, werkzaam bij kunsthandel Simonis & Buunk, het schilderij thuis uit de lijst haalde, kwamen de initialen A.S. tevoorschijn, waaruit bleek dat het een werk van Schelfhout (1787-1870) is.

“Alles aan het schilderij wees voor mij op de kijkdag al op Schelfhout”, zegt Buunk. “De figuren, wolken, bladslag en de vertakking van de bomen waren op zijn niveau en in zijn stijl geschilderd, omstreeks 1825.” De initialen bevestigden de authenticiteit.

Op het schilderij zijn twee figuren in gesprek aan de oever van een beek. “Bij zo’n schilderij zijn de details belangrijk”, vindt Buunk. “In het landschap moet je zelf willen zitten, anders is het weliswaar goed geschilderd, maar saai. Je voelt hier de interactie tussen de man en de vrouw. De man met de voeten in het water. Landvolk in de natuur, typisch romantisch gedachtegoed tegenover de verstedelijking. Zijn ze misschien verliefd? Een watervalletje, een wandelende man met hondje (links) en gedetailleerde waterplanten dragen bij tot de aantrekkelijkheid van het landschap.”

De recent ontdekte Schelfhout.

De nieuwe ontdekking zette Kas Buunk ertoe de website Schelfhout.nl te starten. Die moet het complete oeuvre van de kunstenaar in kaart brengen. De site is een online portaal van Stichting Schelfout Documentation, die negentien jaar geleden is opgericht. De stichting publiceert dit jaar het begin van de oeuvrecatalogus op internet. Kas Buunk en zijn vader Frank zitten in het bestuur, samen met Andreas Schelfhout II, achterachterkleinzoon van de kunstenaar.

De schilder let een groot oeuvre na. Een overzichtstentoonstelling in 2005 omvatte al meer dan honderd kunstwerken.. “Hij schilderde elke dag een klein paneel bij het ontbijt,” zegt Andreas Schelfhout II over zijn betovergrootvader.

De stichting wil ook tegenwicht bieden aan de vele vervalsingen die in omloop zijn. “Andreas Schelfhout is een van de meest vervalste schilders ooit”, aldus Kas Buunk. “Misschien wel de helft van alle werken met signatuur Schelfhout zijn niet van de meester zelf.”

Schelfhout is een van de beroemdste landschapschilders van de negentiende eeuw. Hij had vele belangrijke leerlingen, onder wie Jongkind, Leickert en Spohler. Samen met Bart van Hove, Louis Meijer en Hendrikus van de Sande Bakhuyzen maakte hij in het begin van de negentinde eeuw in Nederland de weg vrij voor de romantische schilderstijl.

De ontdekking van de Schelfhout is Buunks tweede vondst in korte tijd. Eind 2017 werd een schilderij op een veiling aangeboden als werk van Charles Rochussen. Het toont een elegant gezelschap bij de poort van Kasteel Nederhorst in Nederhorst den Berg. De voorstelling was typerend voor Rochussen, maar Buunk herkende het monogram CS, dat half achter de lijst verscholen was. Dat staat voor Cornelis Springer (1817-1891), de beroemde stadsgezichtenschilder. Op de veiling kocht Buunk kocht dat schilderij voor 1.100 euro.