Zoek op kunstenaar
Sluit

‘Kunsthandel rekent op meer klandizie’

‘Kunsthandel rekent op meer klandizie’
De Volkskrant, 14 januari 2013
Tevens verschenen in AD, Trouw, Parool, Reformatorisch Dagblad, NUzakelijk.nl e.a.

Nu het internationale veilinghuis Christie’s het aantal veilingen in Amsterdam gaat terugbrengen, rekenen kunsthandelaren en lokale veilingen op meer klandizie. ‘Als kunstliefhebber vind ik het besluit een verarming van het culturele leven in Nederland, maar voor onze branche is dit een positieve ontwikkeling’, zegt directeur Frank Buunk van de grote kunsthandel Simonis & Buunk.

Nadat concurrent Sotheby’s 1,5 jaar terug al was gestopt met het veilen van kunst in Amsterdam, maakte Christie’s maandag bekend eveneens te gaan snijden in zijn Nederlandse vestiging. Volgens Buunk is dat waarschijnlijk om de winst te maximaliseren die behaald wordt op de grote veilingen in Londen, Parijs en New York. Die hebben de laatste tijd een steeds groter bereik doordat ook via het internet op schilderijen en antiek geboden kan worden.

‘Grote stukken worden al jaren niet meer geveild in Nederland. Er wordt wel gezegd dat de jaaromzet die Christie’s in Amsterdam draait, even groot is als één topstuk in Londen, Parijs of New York’, zegt hij. Vooral schilderijen van Oude Meesters gaan vaak in het buitenland onder de hamer.

Alleen typisch Nederlandse kunst als de Haagse of Amsterdamse school verkoopt nog altijd het beste in eigen land. Buunk verwacht daarom dat kunstkopers en verkopers zich straks vaker tot handelaren en bemiddelingskantoren zullen wenden. ‘Particuliere kunstliefhebbers kopen niet zo graag kunst van een plaatje via internet. Bij een kunsthandel ontlopen zij bovendien de 30 tot 40 procent commissie die bij de veiling betaald moet worden, waardoor kunstwerken relatief meer opleveren’, benadrukt hij.

In totaal telt Nederland circa 20 grote kunsthandelaren en bemiddelaars, 40 iets kleinere spelers en zo’n 15 lokale veilinghuizen. Christie’s is volgens Buunk nog steeds verreweg het grootste en bekendste veilinghuis in Nederland, met een catalogusoplage tussen de 1000 en 2000 stuks.