Zoek op kunstenaar
Sluit

publicaties

persbericht

Koninklijke topstukken te koop op PAN Amsterdam

21 november 2013

AMSTERDAM – A.s. zondag 24 november 2013 opent de nationale jaarlijkse beurs voor kunst, antiek en design PAN Amsterdam. De oudste en meest gerenommeerde vereniging van kunsthandelaren in Nederland, de KVHOK (Koninklijke Vereeniging van Handelaren in Oude Kunst), toont dit jaar in zijn stand enkele bijzondere stukken met een koninklijke herkomst.

Een van deze topstukken is het schilderij ‘De tulpenkwekerij ‘Leeuwenstein’ in Hillegom’ van Anton Koster (1859-1937) uit de collectie van Simonis & Buunk. De Edese kunsthandel kocht het doek in 2011 bij Sotheby’s op de veiling van de nalatenschap van koningin Juliana. Het schilderij – het kleurrijkste van alle kavels – behoorde toe aan koningin Emma en wordt gepresenteerd op een koninklijke schildersezel. Een zegel en domeinbrandmerk vertellen dat het werk hing in ‘appartement 117’ van Paleis Soestdijk. Uit hetzelfde paleis komt een wit porseleinen vaas op piëdestal van de antiekhandelaar Frides Laméris. De bokaal, afkomstig uit het Duitse Fürstenberg en te dateren rond 1790, is uniek omdat dat hij bij uitzondering niet beschilderd is. Bovendien is de sokkel bewaard gebleven, wat zelden voorkomt. Kunsthandelaar Mieke Zilverberg toont in de KVHOK-stand een verguld mummiemasker. Het stamt uit de ptolemeïsche periode (3e-1e eeuw voor Chr.). Mieke Zilverberg: “Bijzonder is het goed bewaarde gouden gezichtje, wat de ‘goddelijke straling’ symboliseert. Immers, als je dood ging werd je ‘vergoddelijkt’ en goud symboliseert dit.”

Top van de interieur- en kunstwereld geeft rondleidingen

Werd de stand vorig jaar nog ingericht door Jan des Bouvrie, dit jaar koos de KVHOK in samenwerking met woonmagazine Residence voor interior artist Thijs Murré. “We hebben Thijs gevraagd iets heel bijzonders te creëren. Geen braaf huisje, maar een plek die meteen uitdaagt om thuis zelf ook op een nieuwe manier te kijken naar de rol van kunst in je interieur,” aldus Miluska van ’t Lam, hoofdredacteur van Residence. De ontwerper zelf licht een tipje van de sluier op: “De stand wordt een kunstzinnig huis waarin de voorwerpen zorgen voor spanning en een prikkelend geheel. Het wordt nog een hele uitdaging, want ik ga bijvoorbeeld aan de slag met oude zeilen van dekschepen, waarmee ik een besloten ruimte ga maken. Straks zullen mensen zien dat je hele verrassende dingen kunt doen met kunst en antiek.” En dat niet alleen. Vanuit de gemeenschappelijke stand van KVHOK en Residence geven 21 grootmeesters uit de wereld van kunst en interieurs masterclasses en rondleidingen onder de noemer ‘Meet the Masters’. De hele week krijgen bezoekers de gelegenheid in kleine groepen van maximaal 15 personen rondgeleid te worden door topfotografen Carli Hermѐs en de jonge fotograaf Pieter Henket, kunstenaars Ted Noten en Eric van Straaten en interior designers als Marcel Wolterinck, Kate Hume en Thijs Murré. Elke dag vinden er drie ‘Meet the Masters’ plaats. Inschrijven kan op de beurs zelf, bij de gemeenschappelijke stand van KVHOK en Residence en online via www.residence.nl/pan.

KVHOK

Wie kunst koopt heeft behoefte aan kennis en expertise. Dateringen, toeschrijvingen, staat en conservering van kunst en antiek, allemaal zaken die van belang zijn alvorens iemand tot aankoop over gaat. De Koninklijke Vereeniging van Handelaren in Oude Kunst, opgericht in 1911, is een collectief van 85 Nederlandse kunst- en antiekhandelaren die hun kennis en expertise toegankelijk maken voor een breder publiek. Zij doet dit door middel van cursussen en het magazine ‘Vernis’.

PAN Amsterdam

PAN Amsterdam is al ruim 25 jaar de belangrijkste nationale beurs voor kunst, antiek en design. Jaarlijks laten inmiddels meer dan 40.000 kunstliefhebbers, van beginnende tot de meest ervaren verzamelaars, zich inspireren en verleiden door de vele duizenden kunstvoorwerpen. PAN 2013 vindt plaats van 24 november tot en met 1 december in de RAI Parkhal (Hal 8). Het standnummer van de KVHOK is (traditioneel) nummer 53.

Afbeeldingen