Zoek op kunstenaar
Sluit

publicaties

persberichten

Een Keur Aan Kunst

2003

Bij de kunsthandelaar ’thuis’

Wat is een mooiere gelegenheid om een grote verbouwing en herinrichting van een kunsthandel te realiseren dan in een jubileumjaar. Dit jaar, 2003, viert Frank Buunk, algemeen directeur van Simonis&Buunk Kunsthandel in Ede het feit dat hij 25 jaar in het vak zit. In die tijdspanne is Simonis&Buunk met alle ups en downs die nu eenmaal bij een bedrijf horen uitgegroeid tot de grootste kunsthandel op haar gebied in Nederland. De zaak aan de Notaris Fischerstraat is in die periode een aantal keren uit haar jasje gegroeid. Ook de verplaatsing in 1998 van de collectie moderne kunst naar een nieuw pand aan de overzijde bleek ontoereikend. Het gebrek aan ruimte bleef zich manifesteren. Telkens als de situatie nijpend dreigde te worden werd er een kamer van het voormalig woonhuis van de familie Simonis omgedoopt tot expositie- of opslagruimte. Zo ontstond een tentoonstellingsruimte die de indruk gaf dat je bij de kunsthandelaar thuis kwam. Ons koperspubliek heeft deze intieme persoonlijke sfeer, die zo goed bij een familiebedrijf als Simonis&Buunk past altijd als zeer prettig ervaren.

Harmonie versterkt

Ondanks de grote charme van dit concept zaten er ook nadelen aan het bedrijfspand zoals het er stond. Door de vele kamertjes raakte de klant nog wel eens het overzicht kwijt. Ook waren de doorgangen te nauw en zaten op onlogische plaatsen, iets wat ons met name op de drukbezochte tentoonstellingen parten speelde. Ook was er sprake van vele niveauverschillen tussen de diverse ruimtes.

Er was dus mogelijkheid voor verbetering. We wilden een aangepaste tentoonstellingsruimte waarin de route zich duidelijk aan de bezoeker zou presenteren en de schilderijen goed tot hun recht zouden komen. Maar ook wilden we de oude intimiteit en het ‘huiskameridee’ handhaven, een sfeer die zo goed bij de familie en haar wijze van zakendoen past.
Een grootscheepse verbouwing was het gevolg. Ondanks dat het pand op dezelfde vierkante meters staat is er in feite een totaal nieuwe galerie neergezet die aan alle bovengenoemde eisen maar ook aan alle technische eisen van de moderne tijd voldoet.

Voor de uitstraling van het pand als geheel is goed naar het historische ‘Notaris Fischerhuis’ gekeken dat zich aan de overzijde van de straat bevindt. Dit met het doel de beide panden te laten harmoniëren. Voor het interieur werd er in hoog tempo studie gemaakt van de inrichting van galerieën uit eind 19e en begin 20e eeuw. We zochten een inrichting waarin we de schilderijen volledig tot hun recht konden laten komen. Er werd gezocht naar oude bouwmaterialen, er werd een eiken lambrisering aangebracht en een oude voordeurpartij en haard. Maar ook werd gezocht naar meubels, tapijten en lampen die deze sfeer konden versterken.

Interieur

Het resultaat is subliem te noemen. In vijf maanden tijd werd niet alleen een nieuw pand neergezet waarin de modernste apparatuur op het gebied van computers en klimaatbeheersing werden geïncorporeerd, ook de inrichting kreeg speciale aandacht. Een deel van de privé verzameling Art Deco en Amsterdamse School meubelen van de familie Buunk die onder andere stukken bevat van architecten als H.P. Berlage, J. Hoffmann, Jac. v.d. Bosch en K.P.C. de Bazel werd van het particuliere woonhuis overgebracht naar de nieuwe zaak. Er werd een antieke kleed van Theo Nieuwenhuis en een Amsterdamse School voorzetschouw gekocht om de inrichting te vervolmaken. Het geheel werd afgewerkt met prachtige Amsterdamse School plafonnières en een Tiffany lamp. Over het eindresultaat is Simonis&Buunk zeer tevreden. Het is precies de uitstraling die we zochten. Warm, huiselijk en vertrouwd niet chique en afstandelijk, maar toch zo dat de schilderijen de ruimte en entourage krijgen die ze verdienen.

Niet alleen de collectie die de meest uitgebreide binnen de Nederlandse kunsthandel genoemd mag worden, maar ook het interieur verdient uw speciale aandacht wanneer u Simonis&Buunk in Ede bezoekt.

Afbeeldingen