Zoek op kunstenaar
Sluit

publicaties

persberichten

Jonge ogen kiezen kunst

13 oktober 2010

EDE – Wat jongeren mooi vinden, zegt iets over de cultuur waarin ze opgroeien. Kiest de een voor Nick & Simon, de ander kiest voor Chopin. Ook in de kunst gelden dergelijke keuzes. Simonis & Buunk daagt jongeren uit een top drie samen te stellen uit 45 schilderijen en hun keuze te motiveren in de lengte van een Twitterbericht. De werken zijn zorgvuldig geselecteerd uit hun collectie schilderkunst en behoren tot de belangrijkste Nederlandse stromingen: 19e-eeuwse romantiek, het impressionisme en 20e-eeuwse klassiek modernen en abstracten. Jongeren tot 20 jaar kunnen online kiezen tot en met 1 november 2010.

Het Kröller-Müller Museum

De verkiezing van de Edese kunsthandel loopt, per toeval, parallel aan de verkiezing die het nabijgelegen Kröller-Müller Museum organiseert voor jongere kinderen (tot 12 jaar). Zij kunnen tot 1 november online uit 50 landschappen hun eigen favorieten kiezen. De twintig werken met de meeste stemmen vormen samen de expositie Mijn Mooiste Landschap, die van 26 november 2010 t/m 6 maart 2011 gehouden zal worden.

Kunst en jongeren

Het imago van kunst en cultuur onder jongeren is niet zo positief. Jongeren hebben naar eigen zeggen weinig culturele belangstelling en zijn niet erg cultureel actief (Onderzoek Vogelaar & Rynja, 2005). Tien jaar na de invoering van CKV in de tweede fase, groeit echter de belangstelling voor kunst. Niet zozeer daar waar kunst geassocieerd wordt met een passieve houding ten opzichte van schilderijen, toneel en klassieke muziek, maar vooral wanneer zij zelf iets te zeggen mogen hebben over kunst.

Opmaat naar meer

‘Jonge Ogen kiezen kunst’ van Simonis & Buunk is een opmaat naar een volgend punt van aandacht: het doorgeven van schoonheid, context, kennis en verhalen aan nieuwe generaties. Daarom is het van belang om te weten hoe jongeren nu kijken, wat ze nu vinden en wat ze nu kiezen. Kiezen ze, net als voor populaire muziek boven klassieke muziek, vooral voor de ‘kindertekeningen’ van CoBrA of gaan ze voor een romantisch landschap?

De verkiezing, waarbij mooie prijzen te winnen zijn, vindt plaats op www.simonis-buunk.nl/agenda/jonge-ogen.

Afbeeldingen