Zoek op kunstenaar
Sluit

Jonge kunsthandelaar ontdekt drie Koekkoeks in drie weken tijd: ‘Speuren en bieden met een pokerface’

Kunsthandelaar Kas Buunk met zijn ontdekkingen.

PREMIUM
Kunsthandelaar Kas Buunk met zijn ontdekkingen. © Herman Stöver

Jonge kunsthandelaar ontdekt drie Koekkoeks in drie weken tijd: ‘Speuren en bieden met een pokerface’

EDE/KLEEF – Kas Buunk (25) uit Ede heeft drie originele Koekkoeks ontdekt. Hij kocht ze voor een zacht prijsje, de verkopers wisten niet dat het om beroemde landschapsschilders ging. Geschatte waarde: 65.000 euro.

Het is een kwestie van goed speuren, kennis hebben en bieden met een pokerface. Dan kun je als kunstkoper soms een schilderij vinden dat veel geld waard is. 

Kas Buunk, telg van een kunsthandelaarsfamilie uit Ede, heeft ondanks zijn jonge leeftijd inmiddels een goed oog voor verborgen schatten ontwikkeld. 

Prikkie

Werk van Hermanus Koekkoek.

Werk van Hermanus Koekkoek. © eigen foto

Afgelopen maand ontdekte en kocht hij voor  een prikkie, een bedrag van 4.405 euro,  drie schilderijen bij drie veilinghuizen die naar schatting zo’n 65.000 euro waard zijn.

Het gaat om romantische werken uit de negentiende eeuw, geschilderd door drie leden van de Nederlandse kunstenaarsdynastie Koekkoek.  

De bekendste is Barend Cornelis Koekkoek. Zijn huis, het Haus Koekkoek in Kleef net over de grens bij Nijmegen, is sinds 1960 een museum dat is gewijd aan werken van hem en zijn familie.

‘De penseelstreek wees er al op’

De grootste vondst is een schilderij van Hermanus Koekkoek, vooral bekend als zeeschilder. ,,Een van de besten”, aldus Kas Buunk. Het stond te boek als een niet gesigneerde Jan H. B. Koekkoek. 

,,De kwaliteit van de penseelstreek wees al op Hermanus. Ik trof zijn handtekening op het schilderij. Via een bekende die bij Christie’s  in Londen werkt, heb ik kunnen achterhalen dat dit schilderij in 1888 voor 35 pond en 18 guinea daar is geveild.”

Als kind al in de zaak

Verder kocht hij een stadsgezicht dat werd toegeschreven aan een onbekende K.K. ,,De eerste K blijk een W te zijn. Het is een Willem Koekkoek, zoon van Hermanus. Een vergelijkbaar werk uit 1860 hangt in het Koekkoek-Haus. Het is gebaseerd op Zaltbommel.”

Het derde schilderij is een jeugdwerk van Jan H.B. Koekkoek. Gesigneerd en gedateerd maar dat is kennelijk over het hoofd gezien. Kas Buunk kocht het voor 465 euro. ,,Een fris werk met een pleziervaartuig op een meer, een koopje.”

‘Schilderijen ontdekken is het mooiste

Stadsgezicht van Willem Koekkoek.

Stadsgezicht van Willem Koekkoek. © eigen foto

Kas Buunk Werkt sinds 2016 bij kunsthandel Simonis & Buunk in Ede, bij zijn vader Frank Buunk in Ede. ,,Ik heb economie gestudeerd maar ik liep als kind al rond in de zaak”, zegt hij. 

,,Mijn specialiteit is de romantiek. Het mooiste is natuurlijk schilderijen ontdekken. Dat is een kwestie van goed zoeken. Er is zeker nog onbekend werk uit die periode, veel ervan is particulier bezit.”

Buunk heeft al eerder bijzondere werken gevonden. In 2017 kocht hij een onbekende Cornelis Springer en in 2018 een echte Andreas Schelfhout. 

,,Die hangen in mijn huis, de Springer boven het bed en de Schelfhout boven mijn bureau.” Wat hij met de Koekkoeks gaat doen? ,,Eerst genieten van de aankopen.” Als er een interessant bod komt, valt daar voor Bunk altijd over te praten.

‘Hij is een echte Sherlock’

Een werk van Jan H.B. Koekkoek.

Een werk van Jan H.B. Koekkoek. © eigen foto

De schilderijen zijn met Koningsdag te zien bij Haus Koekkoek in Kleef. De Edese kunsthandelaars zijn al jaren nauw betrokken bij het Duitse museum. Frank Buunk zit er in het bestuur.

Ursula Geisselbrecht, directeur van het museum in Kleef, is opgetogen over de vondsten. ,,Kas Buunk is een echte Sherlock Holmes”, zegt ze. 

De presentatie geeft extra cachet aan de traditionele viering van Koningsdag in het museum. De ontdekkingen zijn op Koningsdag te zien in museum B.C. Koekkoek-Haus in Kleef.