Zoek op kunstenaar
Sluit

J.B. Jongkind’s ‘Le Port de Rotterdam’: 1000-ste werk ‘in stock’

Afgelopen zomer bereikte de collectie schilderijen van Simonis & Buunk in Ede een voor Nederland unieke omvan: het aantal kunstwerken overschreed de 1000.

Deze mijlpaal werd bereikt met de aankoop van een schilderij van J.B. Jongkind, Le Port de Rotterdam, gedateerd 1857. Jongkind woonde het grootste deel van zijn leven in Parijs, maar kwam regelmatig naar Holland om inspiratie op te doen voor zijn schilderijen. Zijn vrije manier van schilderen en de wijze waarop hij de reflecties van het licht waarnam en weergaf was van invloed op de jonge Franse impressionisten. Jongkind’s werk was in Frankrijk geliefd bij verzamelaars en dit schilderij is dan ook afkomstig uit een Franse, particuliere collectie.

Op de Najaarstentoonstelling van Simonis & Buunk die van 21 november t/m 8 december a.s. gehouden zal worden is dit schilderij te bewonderen, naast een ruim aanbod van schilderijen uit de Romantische en Haagse School, Amsterdamse impressionisten, neo-impressionisten en vroege expressionisten.

De Romantische School is vertegenwoordigd met een keur aan prachtige landschappen, stadsgezichten, rivierlandschappen en ‘nocturnes’. Van B.C. Koekkoek hangt er een ‘gouden’ zomerlandschap. De tijdloze, geïdealiseerde natuur en de vergankelijkheidssymboliek in het werk van deze Koekkoek werden door tijdgenoten hogelijk bewonderd. Noemenswaardig zijn ook enkele prachtige, kalme watergezichten van vader J.H., zoon Hermanus sr en kleinzoon Jan H.B. Koekkoek en sfeervolle ijsgezichten met schaatsers van Andries Schelfhout, Charles Leickert, F.M. Kruseman, L.J. Kleijn en J. van der Stok.

Afbeeldingen hier