Zoek op kunstenaar
Sluit

publicaties

persbericht

Hooggeëerd publiek! Wintercircus Sarrasani in Ede

9 december 2014

EDE – Van 19 december 2014 tot en met 10 januari 2015 strijkt in Ede het circus Sarrasani neer. Het volledig in miniatuur nagebouwde circus zet haar tenten en wagens op aan de Notaris Fischerstraat.

Jaren 30, vorige eeuw. Bob Schelfhout gaat samen met zijn vader naar het legendarische circus Sarrasani. Het joch raakt in de greep van het spektakel en hij wil zelf een circus. Dus maakt hij het na, in miniatuur met alles er op en er aan, op 2,5 bij 2,5 meter. Hij is er een jaar of wat hard mee bezig, stopt een poos en rondt het precies zeventig jaar geleden, tijdens de Hongerwinter, af. Later verhuist het naar Zwitserland, maar Bob-zoon Andreas brengt het circus eind 2013 terug in de familie en restaureert het. En vanaf 19 december pronkt het in het Fischerhuis van Simonis & Buunk.

Het miniatuurcircus is in goed gezelschap van 20 oude circusschilderijen van Nederlandse en buitenlandse kunstenaars en van Hollandse winters en ijsgezichten door over-over-opa Andreas Schelfhout (1787-1870) en tijdgenoten. Ook hangen er werken van de beroemde modernist Lodewijk Schelfhout, de vader van Bob.

Circus Sarrasani beleefde zijn officiële première in 1902 en had vanaf 1912 een vast circusgebouw in Dresden. Er werd over de wereld gereisd met een 6-masts of een 4-masts tent met een indrukwekkende façade. In zijn toptijd herbergde het circus zo’n 400 dieren, waaronder vele exoten. Ondenkbaar nu, en daarom een unieke kans om een stukje circusgeschiedenis te zien. De opstelling toont de generale repetitie om 9 uur ’s morgens, de ‘probe’.

Afbeeldingen