Zoek op kunstenaar
Sluit

publicaties

persberichten

Herleving van 19e eeuwse Schubertiade

september 2011

ROTTERDAM/EDE – In de Romantiek, begin negentiende eeuw, is men er dol op: huiskamersalons waarin diverse kunstdisciplines als muziek, literatuur en schilderkunst elkaar ontmoeten. Franz Schubert (1797-1828) organiseerde zijn zogenaamde ‘Schubertiades’: bijeenkomsten waarop de componist met collega-componisten en bevriende kunstenaars en dichters samenkwam om gezamenlijk en op informele wijze werken uit te voeren. Op 23 en 28 september 2011 laten het jonge professionele Kamerkoor Ars Musica, pianiste Cathelijne Noorland en Simonis & Buunk Kunsthandel samen de Schubertiade herleven in Rotterdam en Ede. Gemeente Ede is sponsor van deze Schubertiade.

Schubertiade

De Schubertiades kenmerkten zich ten tijde van Schubert niet alleen door de hoge kwaliteit van de optredens, maar ook omdat er uitbundig werd voorgedragen, gemusiceerd en soms zelfs gedanst. Veel bekende composities en liederen van Schubert werden voor het eerst uitgevoerd tijdens deze salons, met een select publiek als gehoor.

Muziek, literatuur en beeldende kunst

Nu, in 2011 is de Schubertiade eveneens een informele salon waarin muziek, literatuur en beeldende kunst gecombineerd worden. Het muzikale programma omvat werken van Schubert, Brahms, Schumann, Wolf, Diepenbrock en Rheinberge, uitgevoerd door het Kamerkoor Ars Musica. Opgericht in 2008 behoort het koor, onder de bezielende leiding van Patrick van der Linden, tot de jongste professionele kamerkoren van Nederland. Het organiseren van een Schubertiade past geheel binnen het streven van Ars Musica om oude muziek op een eigentijdse, verrassende en vooral persoonlijke manier te vertolken. Pianiste Cathelijne Noorland, winnaar van diverse nationale en internationale concoursen, begeleidt het koor en speelt solo. Tussen de muziekstukken door dragen leden van het koor poëzie voor. De bijdrage over beeldende kunst wordt verzorgd door Simonis & Buunk, gerenommeerd kunsthandel in Romantische schilderkunst in Nederland. Tijdens de voordracht van muziek en poëzie worden werken van onder anderen Johannes Hermanus Koekkoek, Andreas Schelfhout, B.C. Koekkoek en Ary Scheffer op een groot scherm geprojecteerd. Na de Schubertiade is er een wijnproeverij.

Arrangementen

De Schubertiade kent diverse arrangementen. U kunt kiezen uit:

  1. ‘Schubertiade concert’: aanvang 20:30 uur, ticket € 21 (voorverkoop € 18)
  2. ‘Schubert arrangement’: aanvang 19:30 uur, ticket € 25 (voorverkoop € 22)
  3. ‘Salon arrangement’: aanvang 19:30 uur, ticket € 35. Inleiding op Schubertiade, koffie/thee, Schubertiade met gereserveerde plaatsen, na afloop wijnproeverij.
  4. ‘VIP arrangement’ (alleen in Ede), aanvang 19:00 uur, ticket € 70. Ontvangst tussen kunst met live muziek, lezing door kunsthistorica van Simonis & Buunk over romantische schilderkunst, Schubertiade met eerste rang gereserveerde plaatsen, na afloop wijn, hapjes en drankjes bij Simonis & Buunk.

Afbeeldingen