Zoek op kunstenaar
Sluit

Eeuwenoud schilderij van Woerden wordt geveild, wie weet meer?

Eeuwenoud schilderij van Woerden wordt geveild, wie weet meer?

Door Sylvia Vos 4 september 2018

Misschien ken je dit schilderij al of misschien wel helemaal niet. Maar de twee onderwerpen op het doek ken je zeker: het zijn het Stadsmuseum en de Petruskerk. Het kunstwerk heet ‘Zomers gezicht op de Petruskerk en het Stedehuys te Woerden‘. Binnenkort wordt het geveild. En de veilingmeester heeft nogal wat vragen. Wie kan helpen met de antwoorden? 

Wat is er bekend? Dit schilderij is gemaakt door Adrianus Eversen rond 1818. Kas Buunk, die verantwoordelijk is voor de veiling, zegt: “Het is een zeldzame voorstelling van het Stedehuys en de Grote Kerk Woerden van uitzonderlijke kwaliteit. Het olieverfschilderij is op paneel geschilderd en verkeert in uitmuntende conditie.

(Tekst loopt verder onder de foto)

Schilderij Ralph Eversen

Kas wil heel graag meer weten. Zoals dit: “Ik zoek naar de geschiedenis van de gevel en of deze in de negentiende eeuw inderdaad wit is geweest?”

Ook zegt Kas: “De schilder heeft het beeld veranderd ten opzichte van wat hij zag. Of het lijkt of de gebouwen in de tijd zijn aangepast? Mochten er oude foto’s zijn, dan hoor ik dat graag.”

Wie kan Kas helpen aan informatie? Mailen kan hier.

Onder de hamer

De veiling is trouwens op 15 september mocht je dit fraaie stukje Woerden aan je muur willen hebben. Tussen 7 en 14 september zijn er kijkdagen in Ede (hier). Meebieden? Wel even een goed gevulde portemonnee meenemen. Want het bieden start vanaf €28.000,-