Zoek op kunstenaar
Sluit

Edenaar schenkt onbekend topstuk van B.C. Koekkoek aan museum Kleef

KLEEF/EDE – Een onbekend  olieverfschilderij van landschapsschilder Barend Cornelis Koekkoek is door een anonieme particulier  uit Ede geschonken aan het museum Koekkoek-Haus in Kleef. ,,Het is een topstuk”, zegt kunsthandelaar Frank Buunk uit Ede die ook bestuurslid is bij het museum.
Anne Nijtmans 12-12-19, 19:34

,,Bijzonder is dat het hier om een ontdekking én een schenking gaat”, vervolgt hij. De eigenaar van het schilderij, die onbekend wil blijven, woonde jarenlang vlak bij de kunsthandel van Buunk. ,,Waarschijnlijk is hij wel eens bij ons geweest. Wij hebben regelmatig expositie gehouden met werken van de familie Koekkoek.”
Puntgaaf

Een van de voorwaarden bij de schenking is dat het kunstwerk in de vaste presentatie van het museum in Kleef wordt opgenomen. ,,Dat is het schilderij zeker waard”, volgens de kunsthandelaar. ,,Het hoort echt bij de beste stukken van het museum. Het was puntgaaf en hoefde alleen maar schoongemaakt te worden.”
Het schilderij vertegenwoordigt een handelswaarde van minstens 120.000 euro maar wordt voor een hoger bedrag verzekerd. Het is een afbeelding van een winters landschap uit 1833 en is vergelijkbaar met een groter doek dat in het Rijksmuseum hangt.

Romantische landschappen
Barend Cornelis Koekkoek (1803-1862)  was een Nederlandse schilder die bekend werd met zijn romantische landschappen. Hij komt uit een geslacht van kunstschilders, van de Koekkoeks wordt hij het meest gewaardeerd. Hij verhuisde in 1834 naar Kleef net over de Duitse grens bij Nijmegen vanwege de schilderachtige panorama’s. Zijn zelfontworpen kunstenaarswoning is tegenwoordig een museum: het B.C. Koekkoekhaus.