Zoek op kunstenaar
Sluit

Ede in het teken van kamermuziek

EDE – In Ede vindt op zaterdag 27 mei het Internationaal Kamermuziekfestival Ede plaats. ,,Op het programma staan onder andere een kinderconcert voor de allerkleinsten in Cultura, inspirerende masterclasses in Akoesticum, een sfeervol namiddagconcert bij galerie Simonis en Buunk en twee heerlijke avondconcerten in de Edesche Concertzaal”, vertelt Jan-Willem van Ree van de organisatie. ,,Genoeg evenementen om met het hele gezin, met je partner of gewoon alleen van te genieten.”

Het muziekfestival begint om 11.30 uur in Cultura. ,,Stap samen met de vijf muzikanten in een muzikale zweefmolen. In deze tekstloze voorstelling voor kinderen van één tot vier jaar tillen wervelende klanken je op en draaien je rond, golven sierlijke melodieën heen en weer en veranderen de muzikanten in een zoemende bromtol. Beleef het luchtige spel van gulle klanken en bewegingen met de kindervoorstelling ‘Zwier’.”

KIJKJE IN DE KEUKEN In Akoesticum laten artistic director Anna Fedorova en haar collega’s zich tussen 12.30 en 15.30 uur van hun meest inspirerende kant zien. ,,Tijdens masterclasses aan gevorderde amateurmusici en conservatoriumstudenten krijg je een kijkje in de keuken van hun muzikale ontwikkeling. Je maakt van dichtbij mee welke vorderingen de deelnemers maken, hoe ze problemen overwinnen en hoe motiverend het is om samen muziek te maken.

ONTSPANNEN BIJ KUNST EN MUZIEK In het historische centrum van Ede opent galerie Simonis & Buunk haar deuren voor een intiem kamerconcert dat om 16.30 uur begint. ,,In de ‘Salon van de 19e eeuw’ geniet je in de sfeervolle ambiance vol oogstrelende kunst van ontspannende klassieke muziek. Kunsthistorica Constance Moes vertelt over de tentoongestelde schilderijen. De festival-musici spelen prachtige stukken die passen bij de sfeer van de schilderijen.”

GRANDE FINALE Tijdens het officiële slotconcert dat om 19.15 uur in de Edesche Concertzaal begint, geven alle musici nog één keer acte de présence. ,,Je hoort ze in een aantrekkelijke veelvoud aan muzikale stijlen en combinaties van muziekinstrumenten. Dat varieert van Strauss’ beroemde wals ‘Künstlerleben’ in een bijzondere versie voor drie pianisten aan één vleugel, tot Mendelssohns vrolijke ‘Octet’ voor acht strijkinstrumenten.”

TANGO NIGHT Wie geen genoeg kan krijgen van dit muziekfeest kan om 22.00 uur in de Edesche Concertzaal terecht bij de Argentijnse bandoneonspeler Marcelo Nisinman. Geboren in Buenos Aires zit de tango hem in het bloed. Samen met Anna Fedorova en diverse andere musici zet Nisinman de wereldberoemde muziek van Astor Piazzolla in het zonnetje. Uiteraard staat Piazzolla’s allerbekendste tango ‘Adios Nonino’ op het programma.

BESTEL KAARTEN Kaarten bestellen kan via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Lunteren: The Readshop. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff.

Kinderen tot en met 17 jaar hebben gratis entree. Studenten betalen 12,50 euro.