Zoek op kunstenaar
Sluit

publicaties

persberichten

Doormidden gezaagd schilderij van Schelfhout te koop

februari 2016

In Ede is een half schilderij van Andreas Schelfhout opgedoken. Het ruim 200 jaar oude paneel verbeeldt een winterse boerderij met schaatser en ijsvisser, het soort voorstellingen waar de kunstenaar beroemd mee werd. Tot en met 1 maart kan er op het werk geboden worden bij Fischer’s Auction.

Het schilderij uit ca. 1825 is een vroeg werk van Andreas Schelfhout, met B.C. Koekkoek de belangrijkse vertegenwoordiger van de Nederlandse Romantiek (1795-1850). Toen het werk in 1988 voor het eerst opdook bij Christies was het voorzien van een signatuur, maar die bleek er, net als de figuren, later opgezet. Na bestudering van het paneel werd duidelijk dat de linkerkant, waar de originele signatuur op stond, er af werd gezaagd. Kunsthistorisch onderzoek heeft uitgewezen dat het schilderij oorspronkelijk dubbel zo groot was. Een foto van het complete schilderij is gevonden in een oude veilingcatalogus. Waarom het werk in het verleden doormidden werd gezaagd is niet bekend.

Nu maakt het schilderij deel uit van de selectie schilderijen (met een totale waarde van 1,3 miljoen euro) van Fischer’s Auction, een veiling die Simonis & Buunk voor de tweede keer organiseert. Op meer dan 100 lots kan – via gesloten envelop bij een notaris – geboden worden vanaf een limietprijs. De bieder met het hoogste bod koopt het kunstwerk tegen het bod van de een-na-hoogste bieder. Op de halve Schelfhout, zeker half zo mooi als het geheel, kan geboden worden vanaf 4.500 euro.

Afbeeldingen