Zoek op kunstenaar
Sluit

publicaties

persberichten

Een Dame en een Heer van Mondriaan

oktober 2006

Vanaf oktober weer te zien in het Mondriaanhuis in Amersfoort

Simonis & Buunk Kunsthandel in Ede zal in oktober twee schilderijen van Piet Mondriaan (1872-1944) voor twee jaar in bruikleen geven aan museum Het Mondriaanhuis in Amersfoort. Het zijn de portretten van kolonel C.M.J.W. Rijnen (1832-1903) en zijn vrouw L.C.M. Rijnen-van den Bosch (1843-1907), die Simonis & Buunk in 2005 verwierf, en die al eerder in het Mondriaanhuis te zien waren.

Tot kort voor verwerving door Simonis & Buunk was de verblijfplaats van deze schilderijen onbekend. Uit recent onderzoek blijkt dat Mondriaan ze vermoedelijk schilderde in de periode 1908-1911 (volgens kunsthistorica Marty Bax) of 1914-1915 (volgens Joop M. Joosten, mede-auteur van de catalogue raisonné van het werk van Mondriaan). Het zijn herinneringsportretten van het echtpaar op oudere leeftijd, gemaakt na hun overlijden. Vermoedelijk gaf een van de dochters van het echtpaar, mevrouw J.C.C.L. (Caroline) Gunning-Rijnen, aan Mondriaan opdracht voor deze schilderijen. Door vererving kwamen ze uiteindelijk in bezit van de vorige eigenaar.

Mondriaan maakte meer portretten, met name in de periode 1894-1905. Vaak betrof het personen uit zijn kennissenkring, kinderen en volwassenen. Maar ook schilderde hij in 1896 een portret van prinses Wilhelmina. Regelmatig maakte Mondriaan daarbij gebruik van foto’s, mede omdat het soms om beeltenissen van overledenen ging, zoals bij het echtpaar Rijnen-van den Bosch.

Het is niet de eerste keer dat Simonis & Buunk werk van Mondriaan voor langere tijd aan het Mondriaanhuis uitleent. In september 2003 werd het schilderij ‘Boerderijtje achter een hek’, dat kort daarvoor door Frank Buunk was ontdekt, voor tien jaar in bruikleen gegeven. Daarnaast heeft Simonis & Buunk meermaals werk aan dit bijzondere museum en documentatiecentrum afgestaan voor tentoonstellingen.

Afbeeldingen