Zoek op kunstenaar
Sluit

publicaties

persberichten

Uniek schilderij oude Stadhuis Naarden ontdekt

2 augustus 2007

Simonis & Buunk Kunsthandel in Ede, gespecialiseerd in schilderijen van Hollandse meesters uit de 19e en 20e eeuw, kocht onlangs in Noord-Duitsland een verrassend schilderij van de romantische stadsgezichtenschilder Adrianus Eversen (1818-1897).

Bij aankoop was niet bekend of het een fantasievoorstelling betrof, of dat het om een werkelijk bestaande situatie ging. Op dit schilderij bepaalt een karakteristieke façade met dubbele trapgevel in Hollandse renaissancestijl het beeld. Op het pleintje voor het pand is het markt, met een boel bedrijvigheid rond groentekarren en verkopers met een uitstalling. Onderzoek bracht aan het licht dat dit stadsgezicht Naarden Vesting voorstelt, en dat het pand het oude Stadhuis is, exact zoals het vroeger was, met vier borden op de gevels voor gemeentelijke verordeningen. Nog steeds is het gebouw onderdeel van het gemeentehuis en is het een zeer geliefde trouwlocatie. Bekend is dat vroeger markt werd gehouden tegenover het stadhuis gelegen gedeelte van het kerkplein. Dit stadseigen gebeuren heeft de schilder treffend vastgelegd.

Adrianus Eversen was de belangrijkste leerling van Cornelis Springer, de beroemdste Hollandse stadsportrettist. Anders dan Springer, die met name voor zijn latere werk de werkelijke situatie als uitgangspunt nam, schilderde Eversen echter grotendeels fictieve stadsbeelden. Voorstellingen van bestaande markante panden of stadsdelen, zoals dit werk, komen binnen zijn oeuvre echter ook voor, maar zijn zeldzamer en daardoor erg gewild. Al in zijn eigen tijd werd Eversen zeer gewaardeerd om het typisch Hollandse sfeerbeeld dat hij in zijn werk wist op te roepen. Zijn schilderijen vonden hun weg naar liefhebbers in heel Nederland, maar ook naar buitenlandse verzamelaars.

Afbeeldingen

Stadhuis van Naarden nu

Stadhuis van Naarden nu

Sfeerbeeld van de Raadhuisstraat in Naarden op een schilderij van Cornelis Springer (1817-1891).

Sfeerbeeld van de Raadhuisstraat in Naarden op een schilderij van Cornelis Springer (1817-1891).

Adrianus Eversen (Amsterdam 1818-1897 Delft) Groentehandel voor het Oude Stadhuis Naarden Vesting

Adrianus Eversen (Amsterdam 1818-1897 Delft) Groentehandel voor het Oude Stadhuis Naarden Vesting