Minister Bussemaker van Cultuur (PvdA) is verrast dat Frankrijk ook jaagt op één van de schilderijen van Rembrandt waar het Rijksmuseum zijn zinnen op heeft gezet. De Franse Staat biedt 80 miljoen euro.
Maandag werd juist bekend dat het Rijks en het kabinet samen 160 miljoen euro op tafel willen leggen om de huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit aan te kopen. Die zijn nu nog in bezit van de Franse familie De Rothschild. Vooral het moment waarop Frankrijk met een bod komt, verrast Bussemaker.
De Franse cultuurminister stelde in een persbericht dat hij hoopt op een samenwerking met Nederland. Dat zou er op neerkomen dat het ene schilderij in Franse handen blijft en het andere werk door Nederland wordt aangekocht. De afgelopen maanden is er ook contact geweest tussen Frankrijk en Nederland en is deze optie verkend, zegt Bussemaker, maar meer wil ze er niet over kwijt. Wel zei ze dat het zeer onwenselijk zou zijn als Frankrijk en Nederland tegen elkaar zouden gaan opbieden.
Over of Nederland de schilderijen eventueel samen met Frankrijk gaat aankopen, zegt Bussemaker: “Daar kan ik niet op vooruit lopen. Het gaat niet alleen om mij, het gaat niet alleen om het parlement, het gaat ook om eigenaren die de schilderijen in bezit hebben. Zij hebben ook iets te zeggen over wat ze ermee willen. Ze zijn al lange tijd in gesprek met het Rijksmuseum.”
Volgens Frank Buunk, eigenaar van kunsthandel Simonis en Buunk, zou het een doodzonde zijn als de schilderijen worden gescheiden.
De werken moeten naar Nederland, vindt Buunk. “Het is Nederlands cultuurgoed. Het zou hetzelfde zijn als de Mona Lisa naar Nederland verdween.”