Zoek op kunstenaar
Sluit

publicaties

persbericht

Bijna-ramp door waterschade bij Simonis & Buunk

9 oktober 2012

EDE – Simonis & Buunk is zondag ontkomen aan een ramp die normaal gesproken een vernietiging zou hebben betekend van ruim 500 schilderijen in de galerie en de bijna 700 schilderijen in het openstaande depot vlakbij de galerie. De schilderijen zijn van hoge kunsthistorische waarde, voornamelijk uit de 19e eeuw.

Een oplettende voorbijganger zag afgelopen zondagmiddag, wandelend en kunstkijkend langs de etalages van de Notaris Fischerstraat 30, een merkwaardig schouwspel: enkele snel stromende stralen water kwamen uit het plafond van de galerie. De medewerker van de kunsthandel die via het ‘bij onraad’-nummer op de plaat bij de voordeur werd gebeld ‘over een waterballet midden in de galerie’ snelde binnen enkele minuten toe en alarmeerde de brandweer en vijf (restauratie-) medewerkers van Simonis & Buunk.

De watertoeloop kwam van de bovenliggende etage vanuit een bevochtiginginstallatie. Ruim 200 schilderijen uit de directe omgeving, waar een deel al van nat was, werden gedroogd en in veiligheid gebracht. De stroom water werd door de brandweer gestopt en drooginstallaties beletten verdere vochtschade. De schade had – wanneer er niet tijdig ingegrepen was – kunnen oplopen tot vele miljoenen euro’s. Nu zal de schade aan het pand, de inventaris en antieke meubelen enkele tonnen bedragen.

Boven de schilderkunst in de kunsthandel vloog een engel, die alle romantische schilderijen redde. De attente zondagse wandelaar krijgt dan ook een kunstwerk.

Afbeeldingen