Zoek op kunstenaar
Sluit

publicaties

persbericht

Beeld Rodin verkocht: van Ede naar Londen

26 maart 2013

Het zeldzame marmeren beeld ‘Le Christ et la Madeleine’ van Auguste Rodin (1840-1917) is verkocht. Gisteren vertrok het naar Londen, nadat het precies een jaar geleden in Ede arriveerde. De sculptuur stond afgelopen week tentoongesteld op de Tefaf in Maastricht, in de stand van Pieter Hoogendijk uit Naarden.

Het religieus-erotische topstuk van de beroemde beeldhouwer gaat naar een internationale collectie in Londen. In 1909 werd het besteld door staalmagnaat Karl Wittgenstein, vader van de beroemde filosoof. Daarna kwam het in bezit van een Nederlander, die het in 1964 bij Sotheby’s Londen kocht voor 10.800 Britse ponden (destijds ongeveer 110.000 gulden). Zijn zoon, een internationaal opererende ondernemer in Gelderland, gaf het in consignatie aan Frank Buunk die het na een jaar liet exposeren bij Pieter Hoogendijk op de Tefaf, de belangrijkste kunstbeurs ter wereld.

Het marmeren beeld leende Simonis & Buunk in november 2012 al uit voor PAN Amsterdam. Daar bleef het onverkocht. Op de Tefaf was de belangstelling voor deze Rodin ‘overweldigend’, aldus Hoogendijk. ‘Ook een vertegenwoordiger van het Musée Rodin uit Parijs, die al eerder in Ede kwam kijken, was in mijn stand.’

De vraagprijs van 2,1 miljoen euro die vorig jaar in het nieuws kwam bleek redelijk. De precieze verkoopsom wordt discreet gehouden. Van ‘Le Christ et la Madeleine’ zijn twee exemplaren in marmer gemaakt: een kleinere versie bevindt zich in het Museo Thyssen-Bornemisza in Madrid.

Sinds Goede Vrijdag 2012 stond ‘de Rodin’ tentoongesteld bij Simonis & Buunk in Ede. Het beeld was onderdeel van een tentoonstelling van Bijbelse (lijdens)taferelen. Later werd het getoond in combinatie met transcendente naaktschilderijen van Toon Kelder.

Afbeeldingen