Zoek op kunstenaar
Sluit

publicaties

persberichten

Alexander Pechtold opent Fischerhuis van Simonis & Buunk in Ede

1 mei 2007

Op donderdag 3 mei 2007 opent politicus en kunsthistoricus Alexander Pechtold in het bijzijn van pers en genodigden de nieuwe, derde galerie van Simonis & Buunk in het monument het Fischerhuis in Ede. Dit wordt gevierd met een openingsexpositie van schilderijen, aquarellen en tekeningen, die tot en met 19 mei zal duren.

Het Fischerhuis was anderhalve eeuw het woonhuis en kantoor van de Edese notarissen Fischer. Daarna raakte dit monumentale pand in verval. Simonis & Buunk heeft er door de aankoop en vervolgens zorgvuldige restauratie een bijzondere expositieruimte bij gekregen. Bij de invulling van de ruimten en de keuze van de kleuren is de door Frank Buunk en Mariëtte Simonis bijeengebrachte verzameling meubels, lampen en gebruiksvoorwerpen van de Haagse School als leidraad genomen. Met als resultaat verrassend veel licht, ruimte en kleur.

Door de vele kamers leent het Fischerhuis zich goed voor het houden van verrassende, kleine presentaties over kunstenaars, stromingen of thema’s in de beeldende kunst. Zo is er naast de expositie die van 4 tot en met 19 mei gehouden wordt, op de eerste verdieping werk te zien van een aantal Nieuwe Realisten en schilders die zich door hen hebben laten inspireren. Bijzonder van aanleg en opzet is de nieuwe beeldentuin achter het huis, waar in mei sculpturen van onder anderen Jos Dirix, Theo Niermeijer en Carel Visser te zien zullen zijn.

Alexander Pechtold studeerde kunstgeschiedenis en was vervolgens enige tijd als veilingmeester en adjunct-directeur verbonden aan veilinghuis Van Stockum’s Veilingen in Den Haag, waar hij en Frank Buunk elkaar voor het eerst ontmoetten. In de jaren daarna nam zijn loopbaan een ongewone wending toen hij van zijn hobby zijn vak maakte en koos voor de politiek. In de smaak voor vernieuwing en het betreden van ongebaande paden die daaruit spreekt ligt de overeenkomst met Simonis & Buunk, die als kunsthandel altijd innovatief is en eigenzinnig zijn eigen koers vaart.

Afbeeldingen